Quantcast
3000 Yıllık Sır Çözüldü: Türk Tarihi Yazılıkaya’da – Belgesel Tarih

3000 Yıllık Sır Çözüldü: Türk Tarihi Yazılıkaya’da

3000 Yıllık Sır Çözüldü: Türk Tarihi Yazılıkaya’da

Loading

Türkiye, başından beri Türk vatanıdır. Biz bu topraklara 1071’de Malazgirt’ten sonra gelmedik.Ondan önce de burada vardık.En büyük delillerinden bir tanesi de işte bu anıttır.

Eskişehir’in Yazılıkaya köyünde, atalarımıza ait yüzlerce tarihî mirastan sadece biri olan 24 metre yüksekliğinde, 20 metre enindeki 3 bin 200 yıllık ‘kaya anıt’ önünde AYTAŞ Türk Dünyası Kültür Merkezi ve M. Turgay Tüfekçioğlu tarafından bir toplantı düzenlendi. Anıt üzerindeki yazılar, tarih araştırmacısı Kazım Mirşan tarafından aynı gün Türkçe olarak okundu.

Orta Anadolu’da atalarımıza ait yüzlerce tarihi mirasımız olan anıttan sadece birisi olan, YAZILIKAYA’nın hâlâ Yunanca “MİDAS” adıyla anılması, anıtı yapan ve üstüne de Türkçe yazan atalarımıza yapılan en büyük haksızlıktır. Toplantıda Türklerin Anadolu’ya Malazgirt Savaşı’yla değil, en az 3 bin yıl önce geldikleri tarihi gerçeklerle ortaya konuldu.
Kafkas halk oyunları gösterisi ile başlayan toplantıda ilk konuşmayı Tüfekçioğlu yaptı. Göktürk Alfabesi olarak tanınan Türk Runik Alfabesi’nin, Orta Asya’da gelişimini tamamlayıp, sonuçta Talas – Açıktaş’ta ilk Türk yazısı halini aldığını hatırlattı.
“Türkler, göçlerle sahip oldukları medeniyeti ve yazılarını da her gittikleri yere taşımışlardır. Bu göçlerdeki en önemli bir kol da, Etrüskler denilen koldur. Etrüskler, M.Ö. 1600’lerden itibaren İtalya’nın Toskara bölgesinde büyük bir medeniyet meydana getirmişlerdir. Etrüks yazısı olarak bilinen Türk yazıtları bugünkü Avrupa yazısının temelini oluşturmaktadır. Etrüksler’in bir kolu da Anadolu’ya İsa’dan binlerce yıl önce gelen Anadolu Etrüksleri’dir, yani Türklerdir. Bu yüksek medeniyeti sahip halkın yerleştiği topraklar, bugünkü Limni Adası’ndan başlayan Eskişehir, Ankara, Afyon ve Uşak’ı kapsayan Orta Anadolu topraklarıdır. Yani buralardır. Anadolu başından beri Türk vatanıdır. Biz bu topraklara 1071’de Malazgirt’ten sonra gelmedik. Ondan önce de burada vardık, en büyük delillerinden bir tanesi de işte burada” dedi.

Anadolu Etrüsklerindeki bütün kelimeler öz Türkçe’dir

Yazılıkaya anıtı üzerindeki yazıları çözerek Anadolu Türk Tarihinde yeni bir sayfa açan Prof. Dr. Kazım Mirşan bir konuşma yaptı. Anıt üzerindeki yazıları Türkçe olarak okuduktan sonra, “Anadolu Etrüsklerindeki bütün kelimeler öz Türkçe’dir. Bunlar o kadar öz Türkçedir ki, hemen hemen tamamı bugün de bu coğrafyada konuşulmaktadır” dedi. Yazılıkaya üzerine kazınmış kelimelerin Türkçe olduğunu örneklerle açıkladı. Mirşan, YAZILIKAYA’nın hâlâ Yunanca “MİDAS” adıyla anılmasının, anıtı yapan ve üstüne de Türkçe yazan atalarımıza yapılan en büyük haksızlık olduğunu belirtti.

Bu toplantı binlerce yıllık geçmiş nesillerle gelecek nesilleri ilgilendirmektedir

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Namık Kemal Zeybek ise yaptığı konuşmada; “Avrupalı bilim adamları bir türlü bu yazıtların üzerini okuyamıyorlar. Şimdiye kadar okunamadı. Neden okunamadı? Çünkü kendilerine mal etmeye çalışıyorlar fakat bir türlü başaramıyorlar. Onun için okuyamıyorlar. Ne yazık ki, bizde de cesaretle, Avrupa bilmediği halde biz bilebiliriz diyen bilim adamı da bugüne kadar çıkmadığı için bu Türk yazıları okunamamıştır. Şimdi Kazım Mirşan bu yazıları okudu. Kazım Mirşan edebiyat yapmıyor, varsayım ortaya koymuyor. Kazım Mirşan okuyor.

Atatürk’ün ruhunun bizim aramızda ve sevinç içinde olduğuna inandığımı söylemek istiyorum. Atatürk bu gerçeği, Kazım Mirşan beyden de, başkalarından da önce söylemişti. Ama o bekledi ki oğulları, kendisinin kurduğu ve temeline bilimi, Türk kültürünü koyduğu bu Cumhuriyet’te yetişen nesiller, bunları bilim yoluyla okusunlar. Hayır olmadı. Ne yazık ki, biz bu anlayışı Atatürk’den sonra terk ettik. Ama şimdi Atatürk’ün büyük vasiyetini yerine getiren Kazım Mirşan, Atatürk’ün ruhunu da şad etti. dedi.

Biz binlerce yıldan beri Avrasya’da ve Anadolu’da yaşıyoruz

YAZAR HAKKINDA

Haber Merkezi Haber Merkezi Belgeseltarih.com sitemizde konuk yazarlara da yer veriyoruz. Yayınlanmasını istediğiniz ve mümkün olduğunca akademik dille kaleme alınmş tarih konulu yazılarınızla ilgili olarak, iletişim sayfamızdaki form vasıtasıyla bizimle bağlantı kurabilirsiniz. E-Posta: [email protected]

FACEBOOK - YORUM YAZ

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Kâzım Mirşan

BU MAKALELER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

  • YENİ
Tekrarsız Süslemeler

Tekrarsız Süslemeler

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 3 Aralık 2024
Sistematik Hatalar Bahçesi

Sistematik Hatalar Bahçesi

Ekrem Hayri PEKER, 3 Aralık 2024
Merdiven

Merdiven

Haber Merkezi, 21 Kasım 2024
“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

Ekrem Hayri PEKER, 20 Kasım 2024
Türkülerde Felek

Türkülerde Felek

Dr. Halil ATILGAN, 19 Kasım 2024
Yenişehirli Deli Gazi Hüseyin Paşa

Yenişehirli Deli Gazi Hüseyin Paşa

Atilla SAĞIM, 17 Kasım 2024
Romanlarda Sosyal ve Kültürel Yaşam

Romanlarda Sosyal ve Kültürel Yaşam

Emel ÖRGÜN, 2 Kasım 2024
“İki Kasım 1943” Karaçay Sürgünü

“İki Kasım 1943” Karaçay Sürgünü

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 2 Kasım 2024
Bir Zamanlar Kültürpark

Bir Zamanlar Kültürpark

Haber Merkezi, 2 Kasım 2024
Söğütlülü Destancı Aşık Ali Şahin

Söğütlülü Destancı Aşık Ali Şahin

Haber Merkezi, 2 Kasım 2024
“Cumhuriyet Türküsü”

“Cumhuriyet Türküsü”

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 26 Ekim 2024
Kefir’deki Vatan Yahut Kefir’in Kökeni

Kefir’deki Vatan Yahut Kefir’in Kökeni

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 26 Ekim 2024
Söylev’in Okunuşunun 97. Yılı

Söylev’in Okunuşunun 97. Yılı

Nevin BALTA, 16 Ekim 2024