Antik Mısır hakkında elde edilen yeni bulgular, ilk sekiz kral ve kraliçenin geçmişte bilinenin aksine daha erken bir zaman çizelgesinde hüküm sürdüklerini gösterdi.
Hükümdarlık sırasına göre Hor-Aha, Djer, Djet, Merneith, Den, Anedjib, Semerkhet ve Qa’a adlı firavunların dönemlerini gören Erken Hanedanlık (M.Ö 3050-2890), antik Mısır’ın başlangıcına da işaret ediyor.
Yeni araştırmalar, Firavun Hor-Aha’nın, yüzde 68 olasılıkla M.Ö 3111-3045 yılları arasında hükümdar olduğunu gösterdi. Böylece, Erken Hanedanlık dönemindeki kronoloji, 300 yıl öncesine çekilmiş oldu.
Mısır’ın göçebe bir toplumdan Nil boyunca uzanan yerleşik bir uygarlık haline dönüştüğüne dair izler sunan ana bilgiler, farklı zamanlara ait olan çanak-çömlek kalıntıları oldu. Ancak, çömlek kalıntılarının sadece yapılış şekilleriyle farklılaşabilmesi ve önemli bir dönem farkı ortaya koymaması, antik Mısır’ın kronolojisinin belirlenmesinde kesin bilgi sunmuyor.
Discovery News’in haberine göre, daha kesin bir kronoloji belirlemek isteyen İngiltere’nin Oxford Üniversitesi arkeologları, Erken Hanedanlık dönemine ait tarihi eserlerin ait olduğu tarih aralıklarını belirlemek için bilgisayar modeli kullandı. Bilgisayar modeli, eserlere yapılan ilk radyo karbon tarihleme yöntemiyle, yeni analizleri karşılaştırdı.
Sonuçlar, antik Mısır’ın devlet yapısına düşünülenden 200-300 yıl daha erken ulaştığına ve M.Ö 3800-3700 yıllarında başladığına işaret etti.
Proceedings of the Royal Society A. dergisinde yayımlanan araştırmada, Erken Hanedanlık öncesine rastlayan Neolitik Çağ’ın da sanılandan daha uzun sürdüğü anlaşıldı.
KRONOLOJİ DEĞİŞTİ
Arkeologlar, bilgisayar modeliyle elde edilen sonuçlara dayanarak, yüzde 68 doğruluk ve 32 yıl sapmayla kral ve kraliçelerin hükümdarlık yıllarını yeniden belirledi.
Yeni tarihlere göre Firavunluk yapan kral ve kraliçelerin hükümdarlık yılları şu şekilde belirdi:
Kral Djer: M.Ö 3073-3036, Kral Djet: M.Ö 2989–2941, Kraliçe Merneith: M.Ö 2946–2916, Kral Den M.Ö 2928–2911, Kral Anedjib: M.Ö 2916–2896, Kral Semerkhet: M.Ö 2912–2891 ve Kral Qa’a: M.Ö 2906–2886.
Araştırmada yer alan Michael Dee, “Elimizde çok daha fazla tarih vardı ve bilgisayarla neyin ne zaman gerçekleştiğini ortaya çıkarmaya çalıştık… Bu daha önce yapılmamış bir çalışma” dedi.
Antik kalıntılar üzerindeki organik materyalleri de analiz eden araştırmacılar, ‘hayvan kalıntısı, bitki, kabul ve kömür gibi izlerin çok yararlı olmadığını, radya karbon için genelde altın tozunun kullanılabildiğini’ ifade etti.
Radya karbon yöntemiyle Erken Hanedanlık dönemine ait eşyaların dönemleri 200-300 yıl sapabilirken, bilgisayar modeline yerleştirilen tarihler, her bir eşya için kesin bir dönem belirlemeyi başardı.
Dee, elde edilen yeni bilgilerle Erken Hanedanlık dönemi hakkında yeni bilgiler elde edeceklerini, ancak yeni tarihler belirleme işinin sona erdiğini belirtti. Dee, kullandıkları yöntemin Mezopotamya’daki antik uygarlıkların geçmişini öğrenmek için kullanılabileceğini ifade etti.