Quantcast
“Çanakkale 1915” Yakın Tarihe Kafa Tutacak – Belgesel Tarih

“Çanakkale 1915” Yakın Tarihe Kafa Tutacak

“Çanakkale 1915” Yakın Tarihe Kafa Tutacak

Loading

Gazeteci yazar Tayfun Çavuşoğlu, kaleme aldığı yakın tarihimizin bu önemli dönemine ilişkin tartışmaların ele alındığı “Çanakkale 1915-İftiralar, Yalanlar, Polemikler¨ adlı kitabının Ezgi Kitabevi’ndeki imza gününde okurlarıyla buluştu.

Mesut DEMİR/BURSADABUGUN.COM
Çanakkale Zaferi’nin 99. yıldönümünde kaleme aldığı Çanakkale 1915 kitabıyla damga vuracak olan gazeteci yazar Tayfun Çavuşoğlu, Bursada Bugün’e yaptığı açıklamada, “Çanakkale 1915, yalanlar, iftiralar ve polemikler adlı kitabımız raflarından çıkarak kitapevlerinde yerlerini aldı. Tarihi kitabı yazmayı tercih ettim. Çünkü, tarih bilincine katkı koymayı istiyordum. Özellikle Çanakkale Savaşı’na ilişkin birçok tartışmalar var. Tartışmalar içerisinde de Mustafa Kemal’in Çanakkale’de Gelibolu’daki rolü, o rolün küçüklüğü ya da büyüklüğü ön sırada yer alıyor. Yaptığım araştırmalar neticesinde hem eleştirileri, hem de bu eleştirilere verilecek cevapları biraraya getirdim. O dönemki rütbesiyle Albay Mustafa Kemal, 8 Ağustos’tan sonra Anafartalar Grup Komutanlığı’nı üstlendikten sonra çok önemli rol oynamıştır. Kitapta tüm detayları anlattım. Yakın tarihi aydınlatmak adına umuyorum faydalı bir kitap olur” dedi.
Çanakkale 1915 kitabını imzalatmaya gelen MHP Bursa İl Başkanı Hasan Toktaş da, “Çanakkale’de Türk’ün destansı mücadelesi üzerine çok senaryolar yazılmıştı. Çanakkale 1915 kitabının birçok iftira ve polemiklere aydınlık getireceğini düşünüyorum. Kendisini tebrik ediyor, devamını diliyorum” diye konuştu.
“Çanakkale 1915 – İftiralar, Yalanlar, Polemikler¨, dayanaksız iddiaları ve tarihi gerçekleri ortaya seriyor. Kastaş Yayınevi‘nce yayınlanarak raflarda yerini alan 320 sayfalık esere, kitabevleri ve internet kitap mağazalarından ulaşılabilir.

ATEŞ, KAN VE ÖLÜM
Çanakkale Savaşı’nın 100’ncü yılında, yakın tarihimize farklı bir bakış… Çanakkale Savaşları’nda kazanılan zafer, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda “temel taşı” anlamını taşır.
Mustafa Kemal Atatürk, bağımsızlığın kazanılmasında en önemli ve ilk büyük engeli henüz çok genç bir kurmay subay olarak katıldığı Çanakkale Savaşları’nda aştı. Çanakkale’de kazanılan özgüven, emperyalizme karşı verilecek mücadelenin itici gücü oldu. Sonunda elde edilen, inancın zaferiydi, yıkıntılardan genç bir devlet elde edebilmekti.
Çanakkale Savaşları’nı iki aşamada değerlendirmekte yarar var. Bunlardan birincisi, 1914 Temmuzunda başlayan ve kasım ayı başlarında Osmanlı İmparatorluğu’nun da dahil olduğu 1. Dünya Savaşı’nın en kritik döneminde deniz yoluyla İstanbul’a ulaşmaya ve Osmanlı başkentini teslim almaya çalışan İngiliz ve Fransız donanmasının, birçok denemenin ardından kesin sonuç almak amacıyla 18 Mart 1915’de giriştiği saldırıda Çanakkale Boğazı’nın karanlık sularına gömülmesiydi. Türk topçusu ve bahriyelisi Çanakkale Boğazı’nda bir destana imza attı. En büyük gemileri denizin dibini boylayan İngiliz-Fransız donanması geri dönmek zorunda kaldı.
Savaşın ikinci aşaması ise Çanakkale’yi denizden geçemeyeceğini anlayan İngiliz ve Fransız ordularının bu kez 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yapmasıyla yaşandı.
Hint ve A.N.Z.A.C (Avustralya-Yeni Zelanda) birlikleriyle de desteklenen İngiliz ve Fransız orduları Gelibolu Yarımadası’ndaki Türk topçu bataryalarını susturmayı ve böylelikle donanmanın kalan bölümünün Çanakkale Boğazı’nı güle oynaya geçmesini sağlamaya çalıştılar. Düşman askeri Gelibolu Yarımadası’na çıktı çıkmasına ama belli noktalardan fazla ilerleyemedi… Korkunç siper savaşları yaşandı. Yarımadanın her bir karış toprağı, kanla sulandı. Ölüm pahasına vatanını savunan Türk askeri, düşmanın ilerlemesine izin vermedi. 9 ayı aşkın süre devam eden kanlı boğuşma sonrasında İngiliz Harp Kabinesi Gelibolu’dan çekilme kararı verdi. Çanakkale’de zafer Türk ordusunun olmuştu…

GENÇ KUŞAKLARA TAVSİYE
Son zamanlarda moda olan ‘Aman Mustafa Kemal adı geçmesin de, kimin geçerse geçsin’ yaklaşımının ürünü olarak kaleme alınmış sözde tarih kitapları da (hatta ansiklopedileri) var piyasada. Hiç sıkılmadan, “Mustafa Kemal Bey’in rütbesi ne ki, topu topu bir ihtiyat tümeninin kumandanı, ne yapmış da Çanakkale’de zafer kazanmış? Ordu komutanı, kolordu komutanları ne güne duruyormuş?” veya “Aslında Çanakkale’de Mustafa Kemal’in esamesi okunmuyor. Mustafa Kemal Cumhurbaşkanı olduktan sonra, Çanakkale’de bir zafer icat edildi, zafer de Mustafa Kemal’e mal olundu” diye yazabilenler de var… Aynı kişiler (Aman Mustafa Kemal olmasın da, kim olursa olsun anlayışıyla) zaferin tüm onurunu Osmanlı Devleti’nin 5’nci Ordu Komutanı Liman von Sanders’e yazabilmek için olmadık numaralara başvuruyor, cümlelere takla attırıyorlar…
Kim ne demiş, neden ve nasıl demiş, doğrusu nedir? Bu sorular da elbet satır satır cevabını bulacaktır…

İŞTE GERÇEKLER
Mustafa Kemal’in emrindeki birliklerin ihtiyat (yedeklik) konumu 25 Nisan’da başlayan kara savaşlarının ilk saatlerinde sona erer. Yarbay Mustafa Kemal’in emri altındaki alay sayısı daha ilk gün 5’e yükselir. Bu genç ve dirayetli subay, 27 Nisan’dan itibaren 11 alaya (yaklaşık 4 tümen) komuta edecektir.
Yarbay Mustafa Kemal, kara savaşı başladıktan sadece 5 hafta sonra 1 Haziran’da albaylığa yükseltilir, Anafartalar Grup Komutanı olduğu 8 Ağustos’tan savaşın sonuna kadar önce 8, sonra 10 tümene (üç kolordu halinde) komuta eder ki, Mustafa Kemal’in emrindeki kuvvetler, Kuzey ve Güney gruplarındaki kuvvetlerin toplamından daha fazladır. Bunun anlamı şudur: Gelibolu’da cephedeki kuvvetlerin yarısından fazlası Mustafa Kemal’e bağlıdır.
Bu nedenle, Mustafa Kemal için söylenilen “Kısmi başarısı vardır”, “rolü abartılmıştır” gibi cümlelerin gerçekle yakından uzaktan bir ilgisi yoktur. Mustafa Kemal Çanakkale Savaşı’nın başlangıcında ‘yarbay’ rütbesindedir… Bir ay sonra ‘albay’ olur ve savaşın sonuna kadar kuvvetlerini albay rütbesiyle yönetir. Ama bazı kesimler Çanakkale ve Mustafa Kemal isimleri yan yana geldiğinde, albay rütbesini görmezden gelir, ısrarla ‘Yarbay M. Kemal’den söz ederler… Nedenini tahmin etmek, zor olmasa gerek!

Kaynak: http://www.bursadabugun.com/haber/canakkale-1915-yakin-tarihe-isik-tutacak-378703.html

YAZAR HAKKINDA

Haber Merkezi Haber Merkezi Belgeseltarih.com sitemizde konuk yazarlara da yer veriyoruz. Yayınlanmasını istediğiniz ve mümkün olduğunca akademik dille kaleme alınmş tarih konulu yazılarınızla ilgili olarak, iletişim sayfamızdaki form vasıtasıyla bizimle bağlantı kurabilirsiniz. E-Posta: [email protected]

FACEBOOK - YORUM YAZ

Sosyal Medyada Paylaşın:

BU MAKALELER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

  • YENİ
Atatürk ve Ailesinde Mevlevilik

Atatürk ve Ailesinde Mevlevilik

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 12 Ocak 2025
Ahıska Türklerinin Sürgünü

Ahıska Türklerinin Sürgünü

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 12 Ocak 2025
Tekrarsız Süslemeler

Tekrarsız Süslemeler

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 3 Aralık 2024
Sistematik Hatalar Bahçesi

Sistematik Hatalar Bahçesi

Ekrem Hayri PEKER, 3 Aralık 2024
Merdiven

Merdiven

Haber Merkezi, 21 Kasım 2024
“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

Ekrem Hayri PEKER, 20 Kasım 2024
Türkülerde Felek

Türkülerde Felek

Dr. Halil ATILGAN, 19 Kasım 2024
Yenişehirli Deli Gazi Hüseyin Paşa

Yenişehirli Deli Gazi Hüseyin Paşa

Atilla SAĞIM, 17 Kasım 2024
Romanlarda Sosyal ve Kültürel Yaşam

Romanlarda Sosyal ve Kültürel Yaşam

Emel ÖRGÜN, 2 Kasım 2024
“İki Kasım 1943” Karaçay Sürgünü

“İki Kasım 1943” Karaçay Sürgünü

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 2 Kasım 2024
Bir Zamanlar Kültürpark

Bir Zamanlar Kültürpark

Haber Merkezi, 2 Kasım 2024
Söğütlülü Destancı Aşık Ali Şahin

Söğütlülü Destancı Aşık Ali Şahin

Haber Merkezi, 2 Kasım 2024