Quantcast
Fatih Sultan Mehmet’ten: “Bursa kadısına fermanımdır’’ – Belgesel Tarih

Ahmet Ö. ERDÖNMEZ
Ahmet Ö.  ERDÖNMEZ
Fatih Sultan Mehmet’ten: “Bursa kadısına fermanımdır’’
  • 18 Mayıs 2019 Cumartesi
  • +
  • -
  • Ahmet O. ERDÖNMEZ /

Loading

Yeşil semtinde, Osmanlı kültürünü de diğer yerleşim merkezlerine göre daha fazla hissedersiniz. Yeşil Türbesi’nin görkemli duruşu; hemen karşısında ondan gözlerini ayırmayan, sanki onun manevi koruyucusuymuş gibi duran Yeşil Cami ve Setbaşı’na bakan yönünde Türk İslam Eserleri Müzesi…

Türk İslam Eserleri Müzesi, Türkiye’nin en eski müzelerinden biri. Bu nedenle çok kıymetli Osmanlı eserlerine ev sahipliği yapıyor. Sık sık gezip gördüğüm bu müzede, beni bile heyecanlandıran çok değerli eserler bulunuyor. Şimdi onlardan birini konu edeceğim. Vitrinde duran Fatih Sultan Mehmet’e ait fermanı gördüğümde, gözlerime inanamadım. Bu değerli tarihi eseri dakikalarca seyrettim ve o dönemlerdeki Bursa şehrini; sosyal yapısını, kültürel hayatını, kısacası Bursa’yı merak ettim. Yeşil Müzesi’ni gezdikçe, bu merakımı gidermeye çalıştım. Çünkü o dönemleri anlatabilecek çok önemli tarihi eserlerin olduğunu gördüm. Az da olsa yeterli bilgi aldığıma inandım.

Fatih Sultan Mehmet’e ait fermanın içeriğine bakalım: Bursa’daki dervişlerin, su ihtiyaçları için Yıldırım Beyazıt İmareti’nden bir parmak su istedikleri ve bundan önceki Bursa Kadısı Mevlana Şemsettin’e bildirilmiştir. Fermanda adı geçen şeyh; Abdüllatif Kutsi, Osmanlı dönemi tasavvuf hayatının önemli şahsiyetlerinden birisidir.

Fatih Sultan Mehmet’e ait bu fermanın kaydı, kadıların devlet merkezi ile yaptıkları resmi yazışmaları kaydettikleri şer’iye sicillerinde mevcuttur. Ferman; miladi 1458, hicri 863 tarihinde yazılmıştır.

Bursa’yı ilgilendiren fermanın başka bir eşi yok. Sanmayın ki, her yerde düzinelerce bulunur. Fatih Sultan Mehmet Han, Bursa için ferman buyurmuş, elden ne gelir. Ferman padişahınsa, müzeler sizindir. İşte ferman, işte müze, bundan gayrı iş düzüyor size!..

Fermanın Özellikleri: En: 14,8 cm, Boy: 36,7 cm, Krem renkli kağıt üzerine siyah ve yaldızlı mürekkep ile yazılmıştır. En üstte Fatih Sultan Mehmet’in tuğrası bulunmaktadır. 13 satırdır. Divan-ı Hat ile yazılmıştır. Yazılış tarihi: 1458

e Yenbest fazlı ve’l-yakin mevlana Şemseddin
el-hakim be-Bursa tevki’-i şerif vasıl olacak

Bilesiz ki, anda mahruse-i Bursa’da mehrum Şeyh Abdüllatif mezarında mücavir olan dervişlerin Suya zaruretleri var imiş. Sabikan Bursa kadısı Mevlana Muhyiddin üzerine varup nazırdan ve gayrından teftiş etmiş merhum mağfurun-Leh dedem Beyazıt Hüdavengidar-tabe serahü imaretinin suyundan yakın olmağın bir parmak su taleb etmişleri imiş. Bu üzere mezkur Mevlana Muhyiddin kapuma mektup göndermiş. Öyle olsa ben dahi buyurdum ki ol dervişler merhum Beyazid Hüdavengidar imareti suyundan bir parmak miktarı su alalar. Hacetleri deva ola amma bir parmaktan ziyade alup imaretlere zarar gelmehi olacak olursa men idesiz, ziyade aldırmayasız, deyu mektub-i şerif mazmunuyla amel olduktan sonra geru ol dervişlerin ellerinde temessuk ola; alamet-i şerif itimad kılasız.

Tahriren fi evveli Muharrem sene selase ve sittine
EDİRNE

  • Ahmet Ömer Erdönmez / BURSA ARAŞTIRMALARI DERGİSİ – KIŞ 2005/SAYI 8

Ahmet O. ERDÖNMEZ

Ahmet Ömer ERDÖNMEZ 1949 Konya – Sille doğumlu. Sanayici - Pars Toprak Sanayi Yönetim Kurulu Üyesidir. İstanbul İktisadi ve Siyasi Bilimler Üniversitesi mezunudur. Avrupa Müze Akademisi Türkiye Temsilcisi, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Genel Sekreteridir. Eposta: [email protected]

FACEBOOK - YORUM YAZ

Sosyal Medyada Paylaşın:

BU MAKALELER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

  • YENİ
Tekrarsız Süslemeler

Tekrarsız Süslemeler

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 3 Aralık 2024
Sistematik Hatalar Bahçesi

Sistematik Hatalar Bahçesi

Ekrem Hayri PEKER, 3 Aralık 2024
Merdiven

Merdiven

Haber Merkezi, 21 Kasım 2024
“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

Ekrem Hayri PEKER, 20 Kasım 2024
Türkülerde Felek

Türkülerde Felek

Dr. Halil ATILGAN, 19 Kasım 2024