Tarih 27 Nisan 1920… Büyük Millet Meclisinin açışılının üzerinden henüz 4 gün geçmiştir…
Yazar Tayfun Çavuşoğlu anlatıyor:
Kürsüde; Fevzi Çakmak Paşa konuşmaktadır: “…Arkadaşlar İngilizler bizden ve padişahımız efendimizden Anadolu harekâtını ve Kuvay-i Milliye’yi inkâr ve reddetmemizi istediler. Biz bunu kabul edemezdik ve etmedik de. Çünkü Kuvay-ı Milliye’ yi reddetmek doğrudan doğruya halkı reddetmektir. Biz bunun farkındaydık.”
Alkışlar yükseldi…
“Hükümet olarak biz ve Padişahımız buna rağmen Anadolu harekâtı ve Kuvay-ı Milliye aleyhinde en küçük bir söz söylemedik. Zinhar söyleyemezdik. …Padişahımız Ankara’nın zaferleriyle sevinip başarısızlıkları ile hüzünlenmekteydi.”
Coşku tavan yaptı… Alkışlar, alkışlar…
“Padişah Efendimiz bana;
-“Paşam, sakın Anadolu ile irtibatı kesmeyiniz” buyurdular.”
… Hayır. Hayal görmüyorsunuz… Fevzi Paşa, Meclis kürsüsünden, Padişah Vahdettin’in milli mücadeleyi desteklediğini anlatıyor. Osmanlı Harbiye Nazırı iken istifaya mecbur edilen Fevzi (Çakmak) Paşa’nın, İstanbul’un işgali üzerine artık orada kalmanın bir yararı olmadığına kanaat getirerek Ankara’ya geçmesi ve Ankara’da karşılanışı çok heyecanlı sahneler eşliğinde yaşanıyordu…
Hele Meclis’teki o ilk konuşması yok mu?! Meclis zabıtlarına da aynı coşkuyla yansımıştı…
Peki bu konuşmanın tam metni neydi?
Hangi koşullarda yapıldı?
Nemrut Mustafa Paşa başkanlığındaki Bir numaralı Harp Divanı gıyaben yargıladığı Fevzi Çakmak’ı hangi gerekçelerle idama mahkum etti?
Son padişah Vahdettin’i aklamak için sonradan ortaya çıkmış kimi saltanatçılar, olayların gelişimini gözden kaçırarak, aynı konuşmayı Fevzi Paşa’yı Anadolu’ya Vahdettin’in gönderdiğine kanıt olarak kullanıyor, Vahdettin’in milli mücadeleye desteğini çok net ortaya koyan bir belge olarak sunuyor. Vahdettincilerin bu yaklaşımı doğru mu?
Milli kurtuluş savaşımızın ilk dönemine ait, çok bilinmeyen detaylar bu videoda… Sonuna kadar izlemenizi öneririm… Vakit ayırdığınıza değecektir…