Quantcast
İspanya’da 7.500 Yıllık Bal Toplayan İnsanların Mağara Resmi Bulundu – Belgesel Tarih

Özdenbekir KARAKAŞ
Özdenbekir  KARAKAŞ
İspanya’da 7.500 Yıllık Bal Toplayan İnsanların Mağara Resmi Bulundu
  • 29 Eylül 2023 Cuma
  • +
  • -
  • Özdenbekir KARAKAŞ /

Loading

O zamanlar daha çok avlanmak gibiydi.

Castellote, Teruel, İspanya’daki abrigo de Barranco Gómez’de bir bal avı sahnesi

Kuzeydoğu İspanya’daki İber sistemi sıradağlarının eteklerinde arkeologlar, bal toplayan tarih öncesi insanları tasvir eden 7.500 yıllık bir mağara resmi keşfettiler. Olağanüstü ayrıntılı görüntü, bir arı kolonisine ulaşmak için bir ip merdivene tırmanan bir figürü göstermektedir. Türünün en iyi korunmuş görüntüsü olarak kabul edilir ve bölgede bulunan Barranco Gómez olarak bilinen diğer kaya sanatının yanı sıra, bir avcı-toplayıcıdan tarım ve çobanlık ekonomisine geçiş yapan insanların bir resmini sunar.

Zaragoza Üniversitesi’nden bir araştırmacı olan Manuel Bea, meslektaşları Inés Domingo ve Jorge Angás ile birlikte resmi doğruladı. “Elimizde mükemmel bir fotoğraf var” diye açıklıyor ve bu uygulamaların nasıl yürütüldüğüne dair fikir veriyor: iplere tırmanarak. Barranco Gómez kaya sığınağı 2013 yılında yakınlardaki bir sakin tarafından bulundu, ancak tablonun analizi daha bu yıl yayınlandı.

Bea, “Bal toplama veya bal avcılığı farklı yönlerden önemliydi” diye açıklıyor. “Bal, doğada bulunan en besleyici gıdalardan biridir ve aynı zamanda tatlıdır ki bu nadirdir. Ancak görüntülerin, onu elde etmek için [dağcılar tarafından] alınan risklere dikkat çeken sembolik bir anlamı da var.”

Bölgede daha önce de bal toplama sahneleri bulunmuştu, en ünlüsü 8000 yaşındaki Cuevas de la Araña’daki “The Man of Bicorp” (Örümcek Mağaraları).

Mount St. Joseph Üniversitesi Davranış ve Doğa Bilimleri Dekanı Gene Kritsky, “Bal avcısı uçurumun kenarında asılı duruyor ve vahşi bir arı yuvasını soyuyor” dedi. “Man of Bicorp”ta, bir yaban arısı bulutunun ortasında elinde çantasıyla cılız bir halat merdiveninde gezinen bir kişinin çizimlerini görüyoruz. Avcı tek bir şeye sabitlenmiştir: yukarıdan sarkan petekler.

Bal toplamanın ilk ne zaman başladığını kimse bilmiyor. Mısır hiyerogliflerinde arıcılığın ilk kez görüldüğü MÖ 2450’den önce olduğuna inanılıyor. Kristky, Mısırlıların arıların kutsal bir armağan olduğuna inandıklarını açıklıyor. Sonuç olarak bal ilahi ve aranan bir ilaçtı ya da yiyecekti.

Bal resminin yanı sıra, Barranco Gómez bölgesinde, bir çift okçuyu betimleyen bir sahne ve kaçak bir dişi kızıl geyiğin bir görüntüsü de dâhil olmak üzere iki resim daha keşfedildi. Resimler, diye açıklıyor Bea. “insan evriminin yaratıcılığının hatırlatıcılarıdır.”

Bea, “Tarih öncesi insanların bizim gibi ya da bizim de onlar gibi olduğunu görmenin en iyi yolu kaya sanatıdır” diyor. Başka bir deyişle, insanlar balı sevdiler ve binlerce yıldır değerli yiyecekleri keşfetmek ve toplamak için çok uğraştılar.

Kaynak:
SAED Omnia. Found: A 7,500-Year-Old Cave Painting of Humans Gathering Honey. https://www.atlasobscura.com. Yayın tarihi: 16 Aralık 2021.
https://www.atlasobscura.com/articles/honey-cave-painting

 

Özdenbekir KARAKAŞ

1970 Kasımında İstanbul da doğdu ve Galata bölgesinde büyüdü. İstanbul’u İstanbul yapan tüm toplumsal yapılarla geçen bir çocukluk hayatı ile Galata’da Okçu Musa İlkokulu’nda başlayan ve sonrasında Bahçelievler Fikret Yüzatlı İlkokulu, Bahçelievler Ortaokulu, Şişli Endüstri Meslek Lisesi ile devam eden eğitim hayatı, Yıldız Üniversitesi’nde Kocaeli’de devam etti. Özel sektörde satış, pazarlama, yatırım, planlama ve yöneticilik pozisyonlarında uzun yıllar çalışma hayatı devam ederken Anadolu Üniversitesi’nde Felsefe okuma dönemi de oldu. Almanca biliyor. Özellikle Bizans dönemi başta olmak üzere, Selçuklu ve Osmanlı kuruluş dönemiyle ilgili birçok araştırma yapmış bulunuyor. Ayrıca uzun süredir üzerinde çalıştığı M.S. 500 adlı belgesel-dökümantasyon çalışması içerisindedir. Bunlar dışında ‘dolandırıcılık’ konusuyla ilgili basıma hazır hale gelmiş çalışması, büyük olasılıkla 2021 Mart veya Nisan gibi kitap olarak yayınlanacak. Tarım konusunda da hem bir erozyon eğitmeni hem de organik tarım uzmanı olarak çalışmalar yapmaktadır. Özellikle Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Endemik Bitkilerle ilgili yoğun bir çalışma içindedir. Türkiye de eksiklik olarak gördüğü Yönetim Felsefesi ile Strateji ve Planlama konularında da çalışmaları var. Email: [email protected]

FACEBOOK - YORUM YAZ

Sosyal Medyada Paylaşın:

BU MAKALELER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

  • YENİ
Tekrarsız Süslemeler

Tekrarsız Süslemeler

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 3 Aralık 2024
Sistematik Hatalar Bahçesi

Sistematik Hatalar Bahçesi

Ekrem Hayri PEKER, 3 Aralık 2024
Merdiven

Merdiven

Haber Merkezi, 21 Kasım 2024
“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

Ekrem Hayri PEKER, 20 Kasım 2024
Türkülerde Felek

Türkülerde Felek

Dr. Halil ATILGAN, 19 Kasım 2024
Yenişehirli Deli Gazi Hüseyin Paşa

Yenişehirli Deli Gazi Hüseyin Paşa

Atilla SAĞIM, 17 Kasım 2024