Kazakistan’da daha önce 3 Altın Elbiseli Adam keşfedilmişti. Geçtiğimiz günlerde 4. Altın Elbiseli Adam’ın bulunduğu açıklandı.
Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in “manevi yenilenme” programı çerçevesinde araştırmalar yürüten “Kazakistan’ın Kutsal Kuşağı” Araştırma Merkezi Başkanı Berik Abdıgaliulı, Doğu Kazakistan Eyaleti’nde yer alan Berel vadisinde Saka Türklerine bir Altın Elbiseli Adam’ın daha bulunduğunu açıkladı. Daha önce Kazakistan’da toplamda 3 Altın Elbiseli Adam bulunuyordu.
Doğu Kazakistan’daki Tarbagatay Dağları’nın ücralarında çalışan arkeologlar, Yeleke Sazy höyüğünde MÖ 8. ila 7. yüzyıllara dayanan “altın elbiseli adam” keşfetti.
Araştırma ekibine liderlik eden arkeolog Zeinolla Samashev’e göre, mezarı incelemek için daha çok şey yapılması gerekiyor. Samashev konuya ilişkin, “Genç adamın kafatasından yola çıkarak bir yüz rekonstrüksiyonu yapacağız, insanların o dönemlerde nasıl bir çevrede yaşadığını anlayabilmek, ayrıca gündelik yaşamlarına ve alışkanlıklarına dair bir şeyler öğrenebilmek için kemiklerden DNA alacağız” diyor.
Moskova Etnoloji ve Antropoloji Enstitüsü’nden konuk antropolog Yegor Kitov’un kanısı bedenin mumyalandığı yönünde. Kitov kanısını “Buluntular ve höyüğün büyüklüğü içine gömülen bu genç adamın yüksek bir sosyal statüye sahip olduğunu gösteriyor. Bedeni uzaklardan onunla veda etmeye gelenlere zaman tanımak için mumyalanmış” diyerek destekliyor.
Yetkililer geçtiğimiz üç yıl boyunca gün yüzüne çıkarılan eşsiz eserleri Doğu Kazakistan’daki yeni bir müzede sergilemeyi planlıyor. Doğu Kazakistan bölgesel yönetimi başkanı Danial Akhmentov, “Buluntular 8. yüzyılda altın mücevher üretiminde yüksek seviye bir teknolojik gelişme olduğunu gösteriyor bu da o dönemde yüksek bir medeniyet seviyesine ulaşıldığının göstergesi” diyor.
İLK ALTIN ELBİSELİ ADAM 1969’DA KEŞFEDİLDİ
Altın elbiseli adam, 1969’da dönemin Kazakistan SSC’nin Almaata şehrinin 50 km. ve Salagar Alüvyonlu toprağının 20 kilometre doğusunda, Garaj yapmak ve yolu düzlemek için yapılan çalışmalar sırasında tesadüfen bulundu. Ekim 1999’da ise Kazakistan’ın batısında bulunan Atırav bozkırlarında yer alan Araltöbe kurganında ikinci “Altın Elbiseli Adam’ın” kalıntıları ortaya çıkarıldı ardından 2003 yılında ise Doğu Kazakistan bölgesinin Şiliktı kurganlarında Saka dönemine ait üçüncü bir “Altın Elbiseli Adam” bulundu.
Kazakistan’ın ulusal sembollerinden biri durumuna gelen “Altın Elbiseli Adam”, kanatlı bir parsın üzerine duruyor. Eski başkent Almatı’ndan meydanlarından birinde bulunan Bağımsızlık Abidesi’nin üzerinde de bir Saka savaşçısı bulunuyor. Bunun yanı sıra Kazakistan Cumhurbaşkanının forsunda kanatlı leopar üzerinde Saka döneminin genç önderinin bir figürü de bulunmaktadır. MÖ 5. yüzyıla ait olan kurganların bulunduğu bölgede ise MÖ 6-5.yy.’da Sakaların hüküm sürmüş olduğundan yola çıkılarak bulguların Saka Türklerine ait olduğu düşünülmektedir. Altın Elbiseli Adam’ın, bir Saka prensi veya prensesi olduğu düşünülmektedir. Altın elbiseleriyle gömülen bu insanların hükümdar ailesine mensup prens veya kağanlar olduğu ifade ediliyor.