Bu Yazıda - Konu İçi Ara Başlıklar
Enosis hayaliyle yanıp tutuşan Kıbrıs Rumları, İngiltere-Yunanistan ve Türkiye’nin garantörlüğünde bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından azınlık gördükleri Türkleri hedef aldılar. 1963’ten itibaren yoğunlaşan Rum zulmü, ancak 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı ile sona erecekti.
Yazar Tayfun Çavuşoğlu, Kıbrıs Barış Harekatı ve öncesinde yaşananları anlattı:
Batı dünyasının desteğini arkalarına alıp bugün mazlum rolü oynayan Rumların, 1960’lı yıllardan buyana Kıbrıs Türklerine yaşattığı acı ve zulüm ne unutulabilir ne de unutturabilir.
Kıbrıs’ta adeta bayraklaşmış birçok sembol isim var.
Bu videoda dört hayat hikayesini aktaracağız:
Cengiz Topel, Adem Yavuz, Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu, Binbaşı Fehmi Ercan…
PİLOT YÜZBAŞI CENGİZ TOPEL – Ağustos 1964’teki Erenköy hava harekatı sırasında uçağı isabet alınca paraşütle atladıktan sonra Rumlara esir düşen Pilot Yzb. Cengiz Topel, işkenceyle şehit edildi.
GAZETECİ ADEM YAVUZ – İkinci Barış Harekâtı sırasında Kıbrıs’a giden gazeteci kafilesindeydi. Lefkoşe yakınlarında Rumlar tarafından esir alındılar. Rum askeri tarafından kasten karnından vurulan Gazeteci Adem Yavuz, ağır yaralı olarak Türkiye’ye getirildi ama kurtarılamadı.
ALBAY HALİL İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU – Albay Karaoğlanoğlu, Kıbrıs Barış Harekâtı’nda, adaya ilk çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri 50. Piyade Alayı’nın komutanıdır. Geçici karargah olarak kullandığı evin önünde meydana gelen patlamada şehit düştü.
PİLOT BİNBAŞI FEHMİ ERCAN
Binbaşı Fehmi Ercan, Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında karaya çıkan Türk birlikleri ile Türk Hava Kuvvetleri arasında irtibat subayı olarak görev yapıyordu. 20 Temmuz gecesi Albay H. İbrahim Karaoğlanoğlu ile birlikte karargâhın önünde meydana gelen patlamada şehit oldu.
VİDEODAN BÖLÜMLER
2:10 Hv. Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel
5:35 Gazeteci Adem Yavuz
8:31 Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu
9:59 Hv. Pilot Binbaşı Fehmi Ercan
Video Listesi