Mahmut Bi, Kafkasya üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmış bir tarihçidir. Yurt içinde ve dışında Yurtdışında Adığelerin (Çerkeslerin) sürgünüyle ilgili çok sayıda konferansa konuşmacı olarak katılmıştır. Adiğeler üzerine çok sayıda makalesi olan Mahmut Bi, iki ciltlik “Kafkasya Tarihi” yazmıştır.
Çerkesler tarihin en çok eskiden beri tanıdığı ve değişik adlarla tanıttığı Adığe toplumudur. 11. Yüzyılın sonundan itibaren o dönemde dünya literatüründe Çerkes olarak anılmaya başlanmışlardır. Adığelerin Kafkasya’da oturduğu topraklar (Adiğe Xuex) 8.yüzyılın ikinci yarısından itibaren Çerkesya ya da Çerkezistan olarak anılmaya başlanılmış olup, eski dönem dünya haritalarında bu coğrafyanın adı Batı dillerinde Cirkassia olarak geçer. Giorgio Interianno 1502’de ziyaret ettiği Kafkasya’da rastladığı ve “Zikli” adlandırılan Adığe toplumundan şöyle söz eder; İnterrianno, Tatar ve Türklerin de “Circassi” dedikleri toplum kendilerini “Adığe” adıyla tanımladıklarından söz etmektedir.
Ruslarla, Çeçenistan ve Dağıstan’ın bağımsızlığı için mücadele eden İmam Şamil, Batı Kafkasya’da Ruslarla savaşan Çerkeslerin Abzah ve Şapsığ boylarına Naip olarak 1846 yılında Muhammed Emini Naip olarak gönderir. Çerkes boylarını bir devlet modelinde örgütleyen naip, Ruslarla mücadeleyi sürdürür. Kırım Savaşı sırasında Osmanlı sultanı Abdülmecit tarafından kendisine paşa unvanı verilir. Çerkes liderlerini Petersburg’a götürüp, bir ateşkes ortamı yaratan Muhammed Emin, dönüşte İstanbul’a gider. Daha sonra Bursa’ya gelip Armutlu köyüne yerleşir. Tahtakale’de Çerkes Hanı adıyla anılan bir hanı alır ve işletir. 1901 yılında 83 yaşında vefat eder.
Yazar kitabında Çerkes topraklarında 1846-1870 yılları arasındaki mücadeleyi ve Muhammed Emin Paşa’nın Osmanlı topraklarında yaşamını konu alır.