30 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğindeki Türk Ordusu Başkomutan Meydan Muharebesini kazandı. Yunan ordusu bozguna uğramış kaçıyordu. 9 Eylül 1922’de muzaffer Türk orduları İzmir’e girdi. 1 Kasım 1922’de saltanat kaldırıldı. 17 Kasım 1922’de Padişah Vahdettin İngilizlere sığınıp Türkiye’den kaçtı. 20 Kasım 1922’de Lozan Barış Konferansı başladı.
28 Kasım 1922’de Küçük Asya seferinde başarısız olan Yunanistan Başbakanı Gunaris, Başkomutan Hacı Anestis ile eski bakanların idamına karar verildi. Bu cezaların Atina’da infaz edildiği 2 Aralık 1922 günü, Ankara’da da ilginç olaylar yaşandı. Kurtuluş Savaşı’nın muzaffer komutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa, bir siyasi suikast girişiminin hedefi oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde verilen bir kanun değişikliği tasarısı, sinsi hükümler içeriyordu. Eğer bu tasarı yasalaşırsa, Mustafa Kemal Paşa şartları sağlamadığı için seçimlerde milletvekili adayı bile olamayacaktı. Dolayısıyla meclis başkanı da seçilemezdi.
Muhalifler Mustafa Kemal Paşa’dan kurtulmak için hile yolunu seçmişlerdi. Mustafa Kemal’in doğum yeri Selanik’in yeni Türkiye sınırları dışında kalmış olmasından yararlanmak istiyorlardı. Yasa değişikliği gerçekleşirse, yurt dışında doğanlar için öngörülen milletvekili adaylığı koşullarını Mustafa Kemal Paşa’nın sağlayamayacağını düşünüp harekete geçtiler… Sıradan bir yasa tasarısı görüşülüyormuş gibi mecliste sadece parmaklar inip kalkacak, yakında cumhuriyet ilan edeceği tahmin edilen Mustafa Kemal Paşa’dan kurtulmak için en kestirme yoldan çözüm bulunmuş olacaktı…
Ama bu oyunu kim bozdu, biliyor musunuz?
Yazar Tayfun Çavuşoğlu anlatıyor… Detaylar videoda: https://youtu.be/zJQACpNg05I