Quantcast
Mutlu-Nilüfer Şarap Fabrikasında Üzümün Şaraba Dönüşüm Hikayesi – Belgesel Tarih

Mutlu-Nilüfer Şarap Fabrikasında Üzümün Şaraba Dönüşüm Hikayesi

Mutlu-Nilüfer Şarap Fabrikasında Üzümün Şaraba Dönüşüm Hikayesi

Loading

  • Hakan Koyunlular

Koyunlular Ailesinin 1950 yıllarının başında başlayan şarap imalatı ve satışı sürecinde ana hammadde olan üzümler ağırlıkla, Bursa’da Mudanya bölgesinin kırmızı şaraplık Alfons üzümleri ile Orhaneli – Dağgüney köyünden alınan beyaz şaraplık yerel şıralık üzüm çeşitleridir. Zaman içerisinde artan üretim sonucunda ülkemizin birçok bölgesinden de hasat döneminde üzümler alınarak işlenmiştir. Bu bölgeler ağırlıkla Kilis bölgesi, Akhisar bölgesi, Şarköy-Mürefte bölgesi, Çanakkale ve Isparta bölgesi olarak öne çıkmıştır. Şimdi aşama aşama üzümün şaraba dönüşüm hikâyesini anlatmaya çalışalım.

1.AŞAMA:  Hasat zamanı dediğimiz üzümün bağdan toplanması veya şarapçılık deyimi ile “BAĞ BOZUMU”, bu dönem Eylül ayı ortalarında başlar ve Ekim sonu Orhaneli’ den gelen üzümler de Kasım ortasına kadar sürmekteydi. Çağrışan Köyünde bulunan şaraphanemizin yakındaki Mudanya köylerinden gelen üzümler önce at arabaları ve gelişen teknoloji sonucunda da traktörler ile küfe veya sandıklarda getirilirdi. Bursa dışından ise kamyonlar ile üzümler taşınırdı. Kamyonlarda dökme olarak gelen üzümler de şıra kaybını minimize etmek için kamyon kasasına 2 kat naylon serilirdi.

Gelen üzümler aşağıda fotoğraflarda görülen 5-6 ton üzüm alan beton havuzlara değirmenden geçirilerek boşaltılırdı. Burada hedeflenen üzümün çekirdeğini kırmadan üzüm tanelerinin kırılması ve en kaliteli şarabın imal edildiği ilk şıranın asit oranı en düşük olarak alınmasıdır.

Bağdan gelen üzümün ilk konulduğu açık havuzlar.

Üzüm kırma değirmeni

2.AŞAMA:  Açık havuzlara değirmenden kırılarak boşaltılan üzümler beyaz veya kırmızı üzüm çeşidine göre farklı bekleme sürelerine tutulurdu. Beyaz üzümler 1 gece üzüm cibresi ile birlikte aromasını alsın diye bekletilirken kırmızı üzümde bu süre 4-5 gün olmakta idi. Beyaz üzümde cibre ile fazla tutulursa şarabın rengi istenilen kıvama göre daha koyu olur ve tüketici tarafından tercih oranı düşük olurdu. Bekleme süresi sonunda üzüm cibreleri ikinci sıkımın yapılacağı hidrolik prese gönderilirken üzüm cibreleri kafes dediğimiz arabalara yüklenirdi.

Hidrolik üzüm presi ve cibrenin sıkım için konulduğu kafes arabası.

3.AŞAMA:  Açık havuzlar ile preste sıkılan üzümlerden elde edilen üzüm şıraları 10 000 lt lik beton havuzlar ile 2000-3000 lt lik ahşap fıçılara aktarılırdı. Burada ki en önemli püf nokta ilk sıkılan üzüm suları ile 2. Sıkım yapılan üzüm suları ayrı ayrı kapalı depolara konulurdu. En kaliteli şaraplar açık beton havuzlarda değirmenin kırdığı üzümlerden elde edilen şıralardan elde edilirdi. Hidrolik preste sıkım basınçlı olduğu için sapın ve çekirdeğin asidinin şıraya karışması nedeni ile sıra şarabı dediğimiz şaraplar bu şıralardan elde edilirdi. 10 tonluk beton havuzlar. 12 adet beton havuzumuz bulunmaktaydı.

2018 yılında şaraphanemizdeki kapalı havuzlar. ( 2000 yılında tesis kapandı)

100 litreden başlayıp 5000 litreye kadar farklı tonlarda kurucumuz İsmail KOYUNLULAR tarafından imal edilen fıçılardan bir kaçı.

Hakan Koyunlular anlatıyor: “1950-60’lı yıllarda fıçı imalatı yapan kurucumuz dedem merhum İsmail Koyunlular (sağdan üçüncü), babam İbrahim Koyunlular (sağ başta), amcam merhum İsmet Koyunlular (sağdan ikinci). Yer Eski Mudanya Yolu Kevser Piliç Restoran karşısı Çağrışan Köyü Erginler Mevkii.

4.AŞAMA:  Hasat zamanı ile başlayan şarabın serüveni kapalı havuzlar ve fıçılarda tamamlanan mayalanma ve aktarım aşamaları sonucunda, 5-6 aylık süreçte piyasaya sunulabilecek kıvama gelmekteydi. Bu aşamada içime hazır hale gelen şaraplar piyasaya sürülmek için filtre edilmekteydi. O dönemde filtre işlemi Amerikan bezinden imal edilen torbalarda amyant kullanılarak yapılırdı.

5.AŞAMA:  Filtre edilerek berraklaştırılıp şişeleme ve paketlenmeye hazır hale gelen şaraplar şişeleme makinası ile doldurulup ağızları kapılıp etiketlenerek paketleme makinasına gönderilirdi.

Şarabın şişelere doldurulup, kapatılıp, etiketlendiği bölümümüz. Doldurma makinamız otomatik   ve 4 şişe kapasiteliydi. Şişelerin kapatılması ve etiketlemesi ise  el ile yapılırdı.

Şarapları 12 li paketleme makinası ve şaraphanenin içerisinden bir kesit.

12 li olarak paketlenmiş ve satışa hazır duruma gelen şaraplarımız.

Mutlu-Nilüfer şaraphanesinin girişi ve doluma hazır boş şişeler.

 

Hakan Koyunlular / ÖZGEÇMİŞ

1965 yılında Bursa merkezde Kocanaip mahallesinde dünyaya geldi. 11 Eylül İlköğretim Okulu, Osmangazi Ortaokulu ve Tophane Endüstri Meslek Lisesinde  temel eğitimlerimi aldı. 1983 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi – Mimarlık Fakültesi – Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde Üniversite eğitim hayatıma başladı. 1989 yılında üniversiteden mezun oldu. Eğitim hayatı sırasında yaz aylarındaki tatillerde aileye ait olan “Mutlu – Nilüfer Şarapları İmalatı ve Pazarlama Tesisinde”  bir fiil çalıştı.

1989-1990 yılları içerisinde kısa dönem askerlik görevini yaptı. 1990 yılında Bursa’daki özel bir büroda Şehir ve Bölge Plancısı olarak çalışmaya başladı. 1995 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu memur sınavı sonucunda “Nazım Plan Bürosunda” çalışmaya başladı. 2016 yılının Temmuz ayında Bursa Büyükşehir Belediyesinden emekli oldu. Belediyede çalışırken Şehir ve bölge Plancısı, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı ile Ulaşım Dairesi Başkanı görevlerini yürüttü. Halen serbest meslek erbabı olarak Şehir ve Bölge Plancılığı yapıyor.

YAZAR HAKKINDA

Haber Merkezi Haber Merkezi Belgeseltarih.com sitemizde konuk yazarlara da yer veriyoruz. Yayınlanmasını istediğiniz ve mümkün olduğunca akademik dille kaleme alınmş tarih konulu yazılarınızla ilgili olarak, iletişim sayfamızdaki form vasıtasıyla bizimle bağlantı kurabilirsiniz. E-Posta: [email protected]

FACEBOOK - YORUM YAZ

Sosyal Medyada Paylaşın:

BU MAKALELER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

  • YENİ
Atatürk ve Ailesinde Mevlevilik

Atatürk ve Ailesinde Mevlevilik

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 12 Ocak 2025
Ahıska Türklerinin Sürgünü

Ahıska Türklerinin Sürgünü

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 12 Ocak 2025
Tekrarsız Süslemeler

Tekrarsız Süslemeler

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 3 Aralık 2024
Sistematik Hatalar Bahçesi

Sistematik Hatalar Bahçesi

Ekrem Hayri PEKER, 3 Aralık 2024
Merdiven

Merdiven

Haber Merkezi, 21 Kasım 2024
“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

Ekrem Hayri PEKER, 20 Kasım 2024
Türkülerde Felek

Türkülerde Felek

Dr. Halil ATILGAN, 19 Kasım 2024
Yenişehirli Deli Gazi Hüseyin Paşa

Yenişehirli Deli Gazi Hüseyin Paşa

Atilla SAĞIM, 17 Kasım 2024
Romanlarda Sosyal ve Kültürel Yaşam

Romanlarda Sosyal ve Kültürel Yaşam

Emel ÖRGÜN, 2 Kasım 2024
“İki Kasım 1943” Karaçay Sürgünü

“İki Kasım 1943” Karaçay Sürgünü

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 2 Kasım 2024
Bir Zamanlar Kültürpark

Bir Zamanlar Kültürpark

Haber Merkezi, 2 Kasım 2024
Söğütlülü Destancı Aşık Ali Şahin

Söğütlülü Destancı Aşık Ali Şahin

Haber Merkezi, 2 Kasım 2024