Belgeseltarih.com yazarı Dr. Salih Erol’un “Osman Gazî’nin Şehri YENİŞEHİR” adını verdiği yeni kitabı yayınlandı.
Ön Söz’den / Dr.Salih EROL
“Ecdâda saygı, ancak tarihi araştırmakla, onu bilmekle veya hiç olmazsa tarih araştırmalarına destek vermekle mümkün olabilir. Geçmişte yaşamış nice şahsiyetler ve yaşanmış öyle olaylar vardır ki, bunlar büyük ölçüde ya da tamamen unutulmuşlardır. Geçmişin olaylarını, insanlarını ve değerlerini ancak konunun uzmanı olan araştırmacılar ortaya çıkarabilir.
Eğitimini tarih üzerine almış ve bu alanda yaptığım çalışmalarla uzmanlaşmaya çalışan bir araştırmacı olarak özel araştırma konularımdan biri de yaşadığım yer olan Yenişehir ve çevresidir. Yıllardır bu yöre üzerine tarihi malzeme toplamakta ve bu malzemeyi işleyerek yayınlar yapmaktayım.
Elinizde tuttuğunuz bu kitap yıllar süren yoğun bir emeğin sonucudur. Biz, bu eserimizde Yenişehir gibi sınırları belirli özel bir coğrafi mekânı işlerken, zaman aralığın’ Osmanlı’nın kuruluşundan yıkılışıma kadar geçen süre şeklinde oldukça geniş tuttuk. Yenişehir’le ilgili her şeyi ortaya koymak iddiasında olmadık. Altı yüz yılı aşan bu uzun zaman şeridinde tarihsel olan her şeyi ortaya koymak büyük bir kitabın bile hacmini aşardı. Zamanın genişliğinden kaynaklı bütün zorluklara rağmen bu çalışmanın sanırım başardığı en önemli şey, Osmanlı tarihinde Yenişehir’i bir bütün şeklinde ortaya koyabilmesidir.
Kitapta birinci elden kaynaklar kullanılarak altı yüz yılın her yüzyılı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Osmanlı arşiv belgelerinden Osmanlı döneminde yazılmış tarih kitaplarına, seyahatnamelerden süreli yayınlara, akademik tezlerden çağdaş araştırma eserlerine kadar hemen her kaynaktan faydalanıldı. Sonuçta akademik camiada dikkate alınan ama aynı zamanda halkın da anlayabileceği bir eser ortaya koymak istedik.
Kitabın ortaya çıkma ve yayınlanma aşamasında birçok kişi ve kurumun katkısı oldu.
Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası ile Yenişehir Belediyesi kitabın yayınlanması konusunda birbiriyle adeta yarıştılar ve sonunda destekleyen kurumun belediye olması hususunda anlaştık. Her iki kurumun da bu ilgisi takdire şayandı. Bu iki güzide kurumumuzu harekete geçiren perde arkasındaki kahramanımızı burada ifşa etmek isterim: Kıymetli bilim insanı, Yenişehirli Prof. Dr. Doğan Şenyüz, bu eserin yayınlanması için çok çabaladı Yenişehir’imizin bir önceki belediye başkanı Süleyman Çelik ve şimdiki başkanımız Davut Aydın’a ilgi ve destekleri için teşekkür ederim.
Yenişehir’in tarihi ile ilgilendiğim ilk yıllarda sürekli kapanıp çalıştığım yer Süleyman Paşa İlçe Halk Kütüphanesi’ydi. Osmanlı dönemindeki kitaplarını Bursa’ya göndermiş olsa da bu kütüphanenin büyük salonu ve diğer odaları tabandan tavana kadar kitap doluydu. İhtiyacım olan her kitabı eliyle koymuş gibi bulup önüme getiren kütüphane memuru Şerif Erdoğan’ı unutamazdım, sağ olsunlar.
Kütüphanenin hemen altında bulunan ve benim “Akademi” diye tabir ettiğim Yenişehir Gazetesi bürosunun da üzerimizde emekleri çoktur. Bu vesileyle altmış yıldır inatla gazeteyi çıkaran ve şimdiden Türkiye’nin en uzun ömürlü ilçe gazetecisi unvanını elinde bulunduran Ali Bilgiç’e şükranlarımı sunuyorum. Buradaki birçok yazı ilk olarak onun gazetesinde yayımlandı.
Son olarak, bu kitabı ortak dostumuz merhum Turgut Yüce’ye ithaf ediyorum, ruhu şâd olsun.”