Rahmetli Özdemir Balarısı ile birlikte Balarıları adıyla yaptıkları şovlarla izleyenleri kahkahalara boğan Metin Balarısı sahnelere veda ettikten sonra 1982’de Bursa’ya yerleşti ve Galip Sakder’le birlikte Kültürpark’taki lunaparkın işletmeciliğini üstlendi.
Kendi anlatımıyla Metin Balarısı… Tek kelimesine dahi dokunmadan…
***
1935 İstanbul doğumluyum. Ankara Devlet Konservatuvarından sonra İstanbul Şehir Tiyatroları’na sınavla girdim. 36 kişi girdik 3 kişi kazandık.
İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda çalışırken dönemin ünlü organizatörü Fethi Pehlivan beni aradı ve “Metin Bey ben sizi seyrettim, şu an Balarısı Özdemir (Engin Bozok) ile sizin bir ikili oluşturmanızı istiyorum” dedi. Üçümüz oturup konuştuk ve teklifi kabul ettim. Uzun yıllar rahmetli arkadaşımla program yaptık.
Önce 29 Ekim’de Kadıköy Opera Sineması’nda sahneye çıktık. Oradan Maksim’de sahneye çıktık. Tercüman gazetesinde bizi öven bir yazı çıkınca daha da tanınır olduk.
Yıllarca Zeki Müren’in alt kadrosunda çalıştık.
Dönemin ünlü gazinocusu Fahrettin Aslan’dı. İstanbul Maksim’in dışında Ankara ve İzmir Fuarında gazinoları vardı. Bu üç gazinoda Türnike yapardık. Zeki Müren İzmir Fuarında Manolya Gazinosu’nda sahneye çıkardı.
Bütün sanatçılar oraya gelirdi. İzmir Kübana’da Ajda Pekkan’la da çalıştık. Bursa’nın eğlence kralı Hayri Küçük’le de çalıştık. Bize extralara gönderirdi.
Antalya’ya program yapmaya gittik. Orada Ankara Luna Ltd. Şti. ortaklarından Şevket Cilasun tanıştım.
Bir akşam bana “Kardeşlerim ve Lunaparkçı Ömer Ankar’a Lunapark’ını kurmak ve işletmek için yapılan ihaleyi kazandılar. Belediye şart koşmuş. Orada bir gazino da açacaklar. Çağırayım bir görüşün. Anlaşırsanız gazinoyu siz planlayıp yaparsınız ve işletmesine ortak olurdunuz” dedi.
Aklıma yattı. Olur dedim. Necati, Nedim ve Ziya Celasun ortakları Ömer Sakder’le Antalya’ya geldiler. Oturduk konuştuk ve ortaklık kurmak için anlaştık.
Şirketin müdürü Necati Bey, Avukat Haşim Özerek’le geldi. Bir anlaşma imzaladık.
Ankara’ya gittik. Yeri gördük, Planı yaptık. Gazinoyu planladık. Kısa bir sürede 3500 kişilik bir gazinoyu yaptık ve 1964 yılında hizmete aldık. Dönemin ünlü sanatçısı Neşe Can başta olmak üzere tanınmış sanatçılar burada sahneye çıktılar. Biz bir yandan gazinoyu yönetiyorduk diğer yandan da sahnede milleti gülmekten kırıp geçiriyorduk.
Gazinoda program yapacak sanatçıları biz seçiyorduk. Sunuculuğu da yine biz yapıyorduk.
Lunapark ve gazinonun ortaklarıyla İstanbul’a bir düğüne gittik. Eşimle ilk orada tanıştık. Ömer Sakder’in işleri artınca eşim annesiyle Ankara’ya geldiler. Lunapark ailesi olarak her hafta görüşüyorduk. Bu görüşmelerde birbirimizi görüyorduk.
Çevremiz de bizi birbirimize yakıştırıyorlardı. Sonra evlenmeye karar verdik.
İhale süresi bitti. Bizim ortaklar ihaleyi kazanamadılar. İhaleyi alan bana ortaklık teklif etti ama reddettim.
Eşimle İstanbul’a döndük, Göztepe’ye yerleştik.
*
Türkiye’nin farklı yerlerinde pek çok sahnede, yıllarca müzikal komedilerinde ikili olarak sahne aldım.
Film, televizyon ve radyo çalışmaları yaptım yıllarca. Her gece sahneye çıkardık, sonrasında da ekstra olarak nitelendirilen gecelerde program yapardık. İzmir Fuarı’nın en şaşaalı yıllarını sahne aldım. 1960–1980 yılları arasında Maksim’de sahne aldım. Finali de orada yaptım.”
*
Balarıları Fuar Aile Gazinosu’nda Bülent Ersoy’un kadrosunda program yaptılar.
Metin Balarısı sahne şovlarıyla bilinse de şairliği pek bilinmiyor.
Dillerden düşmeyen Türk Sanat Müziği şarkısının sözleri ona ait:
“Açık bırak pencereni, örtme perdeyi bu gece
Sana yaptığım bu şarkıyı, sana yaptığım bu besteyi
Rüzgârlar getirebilsin
Aç artık avuçlarını, yum gözlerini iyice
Ağlayıp yalvarmak için, diz çöküp yalvarmak için
Ellerim uzanabilsin
Açık bırak pencereni, örtme perdeyi bu gece”
1973 yılında Ankara’daki Göl Gazinosu’nda çalışırken Besteci Şekip Ayhan Özışık’a gösteriyor, o da besteliyor. Zeki Müren dahil pek çok sanatçının seslendirdiği şarkı keyifle dinleniyor.
Metin Balarısı ve Özdemir sahnelere getirdikleri siyasi mizahla izleyenleri gülmekten kırıp geçirirlerken, tek kanallı TRT’nin eğlence programlarında en çok ilgiyi onlar çekerdi.
İkili birkaç komedi plağı da doldurdular.
1975 yılında Engin rahmetli oldu. Daha sonra Özdemir Bey’le beraber çalıştık.
*
Yetmişli yılların başında sahne çalışmaları yaz aylarına indirdim. !978 yılında Lunapark
Kayın Pederim Ömer Sakder vefat edince sahne hayatımı sonlandırdım. Lunaparkla ilgilendim.
Bursa’ya yerleştikten sonra Bursa’nın ilk marketlerinden birisini Galip Sakder’le beraber Çekirge Caddesi girişinde açtık. Festivale gelen sanatçılara ikram edilecek içkileri ben getirtirdim.
Kültürpark’taki işletmecilerle beraber bir dernek kurduk. Belediye Başkanı Ekrem Barışık’a ve Vali Zekai Gümüşdiş’e parktaki sorunları ilettik ve çoğunun çözülmesini sağladık. Lunapark zemini toz-topraktı. Asfaltlanmasını sağladık.
Vali Beyin ricasıyla yılda iki defa yapılan polis gecesini uzun yıllar ben düzenledim.
Bir dönem de Uluslararası Bursa Festivali’nin koordinasyonunu üstlendim.
Metin Balarısı çeşitli yerel gazetelerde yazılar yazdı. Hürriyet Bursa eki ve Tercüman Bursa eki, İzmir Yeni Asır, Bursa Hakimiyet ve Olay gazetelerinde yazdım.
Üç çocuğum oldu. 1965 yılında Nergiz, 1966 yılında Metehan ve 1974 yılında ise Neslihan doğdu.
Şu an Bursa Kültürpark’taki Altınpark Lunapark A. Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyorum.
Bursa Hakimiyet’in promosyon konserinde Balarıları olarak sahne aldı. Gazetenin dağıttığı çamaşır makinelerinin promosyon kampanyasının reklam yüzü oldular.
15 Temmuz 1976 Bursa Hakimiyet
18 Temmuz 1976 Bursa Hakimiyet
Bir ara Setbaşı’ndaki Doktorlar Lokalini Kayınbiraderim Galip Sakder’le beraber işlettim. Kızlarıma Ünlü Cadde’de bir butik açtım.
Olay gazetesi çıktığında orada yazdım.
Bursa’da Hamitler ve İnegöl’de birer lunapark açtık ama daha sonra kapattık.
Kimya mühendisi, araştırmacı, yazar.
Bursa Mustafakemalpaşa’da (1954) doğdu. Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunu.
TUBİTAK veri tabanına kayıtlı “Teknoloji tabanlı Başlangıç Firmalarına Özel İş Geliştirme” mentörü, C Grubu iş Güvenliği uzmanı olarak Nano kimyasalların tekstil materyallerine uygulamalar konusunda üniversitelerde konferanslar verdi.
Yayınlanmış kitaplarından bazıları:
"Kuşçubaşı Hacı Sami Bey",
"Özbek Mektupları",
"Yeşim Taşı - Ön Türkler ve Türk Tarihinden Kesitler",
"Kafkasya'dan Anadolu'ya - Zekeriya Efendi".
Belgeseltarih.com kurucu ortağı ve yazarıdır.
E-Posta: [email protected]