Quantcast
Susığırlık İdman Yurdu (1924) Kuruluşu, Faaliyetleri, Başarıları – Belgesel Tarih

Nurettin KUŞ
Nurettin  KUŞ
Susığırlık İdman Yurdu (1924) Kuruluşu, Faaliyetleri, Başarıları
  • 10 Şubat 2024 Cumartesi
  • +
  • -
  • Nurettin KUŞ /

Loading

Susığırlık İdmanyurdu 1924 bundan 100 yıl önce Susığırlık nahiyemizde Telgraf müdürü Cemal tarafından kurulmuş, Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda çevrede büyük başarılar elde etmiş, Susıgırlık İlçemizin bilahare SUSURLUK olan ilçemizin gurur kaynağı olmuş tarihe mal olmuş bir spor sanat kültür kulubüdür.  Ve tarihini araştırmak yeni nesillere aktarmak gerektiği inancındayım.

Susığırlık İdmanyurdu spor kulübü (ilk kuruluş formaları ile) FOTOGRAF (Lütfi Özalay arşivinden teşekkürlerimizle)

1925 (Balıkesir ) SUSIGIRLIK İDMANYURDU Spor Kulübü

YIL 1923.  Büyük Türk milletinin erkeği ile kadını ile köylüsü ve kentlisi ile topyekün katıldığı ulusal kurtuluş savaşımızın ve milli mücadele yıllarımızın sonunda Türkiye cumhuriyetinin kuruldugu yıl.  Bu büyük yüce millet vatan toprağının büyük bir bölümü işgal edilmiş ve hiçbir zaman esaret altında yaşamamış aziz Türk milleti büyük atasının Mustafa Kemal Atatürk ‘ün önderliğinde vatan sevgisi ile dolu silah arkadaşları vefakar cefakar vatanı için canını feda eden erleri ordusu kuvayi milliye neferleri ile büyük imkansızlık içinde milli mücadeleden başarı ile çıkmış düşmanların işgal ettiği tüm topraklara tekrar sahip olarak ve düşmanları yurttan çıkartarak bir imkansızı başarmış, zafere ulaşmıştır.

Milli mücadele ve istiklal savaşının kazanılması için verilen mücadele ile her şey tamamlanmış ne yazık ki olmuyordu.  Cephelerde biten savaş yerini aslında daha büyük bir mücadeleye bırakmıştı.  Büyük zorluklara katlanmış canı pahasına yurdunu kurtarmak için büyük zorluklar çekmiş, gerek cephede askeri ile gerek cephe gerisinde kalan kadını ve çocukları ile gerek cephe arkasındada halkı ile ayni zaman diliminde yaşam mücadelesini sürdürmek için mücadele eden türk kadını evin erkeğinin kınalı kuzularından yoksun tek başına geçim yaşam mücadelesi vermekte idi.

15 yaşında lise öğrencileri ile kınalı kuzular dahil yüz binlerce şehit ve gaziler, kazanılan zaferler fakat yakılmış yıkılmış viran hale gelmiş şehirler köyler ve mili mücadeleden çıkmış bir ülke ve Türk halkı.  Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşabilmek ve ülkeyi üreten çalışan modern bir ülke hale getirebilmek için büyük bir mücadele içine giren bir millet ve önderlik eden Atatürk ve silah arkadaşları ve kurulan Türkiye Büyük Millet meclisi.  Bir taraftan iktisat kongreleri yapılırken bir taraftan eğitim seferberliği, ziraat ve sanayi için yapılması öngörülen atılan adımlar, yatırım hamleleri.  İşte bu durum muvacehesinde halk yorgun bitkin, ailelerde şehitler, gaziler ve moraller oldukça düşük fakat umutları hiç tükenmeyen büyük Türk milleti büyük umutlar ışıgında tekrar ayağa kalkmak gerek yaşam ve gerek yaşama sevinci içinde el ele vermeye gerek sosyal kültürel açıdan gerek üretimde ve eğitimde seviyeyi yükseltmek ve başarılar elde etmek zorunda oldugunu biliyordu.  İşte bu atakta herkes ülkesi için bir şeyler yapma gayreti içinde idi.  Morallerin yüksek tutulması sosyal hayatın oluşumu

canlandırılması aşamasında adımlar atmak ve düzene getirmekti.  Türk askeri ordusu ile idari ve güvenlik açısından yapılması gerekeni, ülke için yaparken Türk milletide yaşamını sürdürdüğü bu güzel vatan topraklarında gerek ziraat gerek el becerileri ile sanatsal tüm zorluk ve yokluklara rağmen imkansızı başarmak, yaşama tutunma gayreti ve bunların bilincinde olarak illerde ilçelerde nahiye ve köylerde idareciler yöneticiler kamu görevleri yapanların halka önderlik ile hem yaraları sarmak hem sosyal yaşamı yaşanabilir bir şekle dönüştürmede çaba sarfediyorlardı.

İşte bu dönemde Milli Mücadele yıllarında büyük önem arzetmiş ve Balıkesir ili SUSIĞIRLIK nahiyemiz Cumhuriyet ilanı ile canlanmaya halkı zinde yaşama sevinci içinde tutma adına çalışmalardan biri de Susığırlık tarihinde sporunda ve sosyal yaşamında yer alacak SUSIGIRLIK İDMAN YURDU takımı külübü vucuda getirilmesi gençlerin bu oluşuma iştirakleri ile Susıgırlık sosyal hayatına uzun yıllar renk katacaktı.

İdarecilerinde teşvik ve destekleri ile Susıgırlık ismini sadece futbolda değil bisiklet, atletizm, tenis, Voleybol birçok spor dallarında duyuracaklardı.  Önemli olan tabii ki hep şampiyon olmak galip gelmek değil, sporun her dalında faaliyetler düzenleme ve katılmak ile spor külübünü ayakta tutabilme adına sanatsal edebi eserler tiyatro çalışmaları, müsamereler ve güreşler düzenlemek esas düşünceleri idi.  SUSIĞIRLIK İDMANYURDU olarak nahiyemize ilçe (ilçe oluş 1926) oluncaya kadar ve ilçe olduktan sonrada 1945 lı yıllara ikinci dünya savaşı yıllarına hatta 1947 kadar birçok dalda faaliyetler yapacak düzenlenen turnuvalara katılacak, Susıgırlık ve Susurluk halkının moral eğlence, sosyal yaşamına katkı sağlayacaklardı.  Yüce milletimizin, ulusal bilinç ve bütünlüğünün en yüksek oldugu bu dönemde idari yapınında kurulması sonucu kültür eğitim seviyeleri olan ilçeye göreve gelen idareciler, görev alanlar halkın moralini ön planda tutarak azimle çağdaşlığa geçisi isteyen bu güzel halk ile elbirliği ile Susıgırlık sonra SUSURLUK olan nahiye merkezimiz de SUSIĞIRLIK İDMANYURDU ismi ile spor külübü teşekkül ettirmişlerdir.  Halk ta bu futbol kulubu gençlerine kıyafetlerini ve ayakkabılarını kramponlarını ısmarlama kunduracılara yaptırmışlardır.  

SUSIGIRLIK İDMANYURDU nun kurulmasında önderlik eden Telgraf md.  Cemal Bey ile.

Susıgırlık ilçesinin sabık telgraf Müdürü CEMAL BEY reisliğinde kurulmuştur.  İdare heyeti Katipliği Sadık bey Takım Kaptanlığını Süleyman bey aza olarak ta Gafur bey olarak idare kurulunu teşkil etmişlerdir.  1924 yılı kuruluş yılı olan SUSIGIRLIK İDMANYURDU forma rengini YEŞİL SİYAH olarak belirlemiştir.  Kulübün varidatı aza ve çevrenin yapacağı bağışlardan teşekkül edecektir.

1924 yılında kurulan SUSIĞIRLIK İDMANYURDU 2 yıl müddetle il takımları Bandırma, Gönen idmanyurdu, Balıkesir birliği Balıkesir idmanyurdu Balıkesir gücü, Edremit Ayvalık Burhaniye ile faal temas kurarak beraber faaliyetler ve müsabakalarda bulunmuşlardır. Telgraf müdürü Cemal beyin temasları ile1926 da faal duruma geçmiştir.  Fotograf ta Cemal bey ve Solaçık Nihat, Sağaçık Hakkı ve Fuat Ertem emanetçi Hasan ve nice gençlerle galibiyetlere imza atmışlardır.  1933 yılında Çiftçiler derneği tarafından yayınlanan 1933 Susıgırlık derleme kitabından SUSIGIRLIK idmanyurdu bilgilerini içeren 54. ncü sahife

futbol, voleybol, bisiklet ve atletizm dalında ekipler kurarak düzenlenen müsabaka ve yarışmalara katılmış ve Susıgırlık idmanyurdu adı altında muvaffakiyetler kazanmışlardır.

1926 yılı içerisinde BALIKESİR Bursa Soma ve Mustafakemalpaşa ile futbol dalında 26 maç oynanmış ve sonuç olarak 16 galibiyet 7 beraberlik 3 mağlubiyetle neticelenmiştir.

BALIKESİR Şampiyonu İdmanyurdu ile SUSURLUK İdmanyurdu arasında oynanan maç berbabere sonuçlanmış her iki tarafta üstünlük sağlayamamıştır.  Ankara ve İstanbul da yapılan atletizm yarışmalarında takım halinde ikincilik kupasını kazanmışlardır.  Bursa’daki atletizm müsabakalarında takım olarak SUSIGIRLIK İDMANYURDU ikincilik ödülü ile ilçemize dönmüşlerdir.  1926-1929 yılları arasında çok çeşitli muvaffakiyetler kazanan, Susıgırlık ta ekibin kullandığı, çalıştıgı sahanın ortasından mektep yolu geçmesi sonucu sahasız kalmışlar, iki sene hatta bir süre dahi çok zor imkanlarda muhtelif arazileri düzenlemişler, atletizm, futbol, voleybol dalında çalışmalarını devam ettirmişler, Bisiklet takımları da çalışmalarına devam etmiştir.  Atatürkün tren ile Susurluk a gelişlerinde tümsporcular idarecilerle tren garında halkla beraber büyük Atamızı karşılamışlardır selamlamışlardır.

Susurluk idmanyurdu kulübü esas nizannamesi sözleşmesinde yazılı faaliyetleri gerçekleştirebilmek, düzenlenen yarışmalara katılabilmek için, müsabaka merkezlerine gidip gelme konaklama masraflarını gidermek adına ilçede tiyatro ekibi kurmuş, eğitimcilerden bu konuda tiyatro eserleri, icrası konusunda yardımlar alarak tiyatro eserlerine çalışmışlar, sahneye koyarak halka sanatsal açıdan katkı sağlamışlardır.  Elde edilen gelir ile sahaları olmadığı için maçlara şehir dışına giderek yol masraflarını elde edilen gelirlerden karşılamışlardır.  Tiyatro eserlerini çalışmak sahneye koymak hem beceri ve zaman isteyen hususlar olup Susığırlık İdmanyurdu sporcularını idarecilerini kutlamak gerekiyor.  Susıgırlık halkı İdmanyurdu gençlerini hep takdir etmişlerdir.

21 Eylül 1933 te SUSIGIRLIK İDMANYURDU FUTBOL TAKIMI resmen federe olmuştur. Tescil edilen SUSIGIRLIK İDMANYURDU takımının faal üyesi sayısı 40 olup üye sayısını arttırmak için çalışmalara başlamışlardır. Üye sayısı bir yıl içinde 75 sayısını geçmiştir.

YIL 1934 Agustos ayı başında Mustafakemalpaşa …16 Agustos1934 tarihinde yapılması planlanan ve Mustafa kemalpaşanın davetlisi olarak Susurluk İdmanyurdu futbol takımı Mustafa Kemalpaşa takımları ve Karacabey idmanyurdu takımlarının ve susurluk idmanyurdunun Mustafakemalpaşa sahasında yapacakları dostluk maçına davet edildiler.  16 Agustos günü Susurluk idmanyurdu Futbol takımı ile Mustafakemalpaşa takımları arasında yapılan maçı Mustafa Kemalpaşa 1-0 kazandı.  Mustafa Kemalpaşa 2 takımı ile Karacabey idmanyurdu takımı arasında oynanan maçtan Karacabey 2-1 galip ayrıldı.  Özel dostluk çaları şeklinde geçen müsabaka öncesi Mustafakemalpaşa takımları oyuncuları Susıgırlık idmanyurdu ve karacaabey idmanyurdu oyuncuları samimi bir şekilde karşıladılar misafir ettiler ve maçlar sonundada dostça ugurladılar.  Maç sonu çekilen Mustafa Kemalpaşa ve susıgırlık oyuncuları idarecileri ve maç için gelen hükümet memurları ile toplu fotograf çektirdler.  Türkdili gazetesi muhabirlerinin çektikleri fotograf 16 Agustos 1934 TÜRKDİLİ GAZETESİ 2. sayfa spor haberlerinde yayınlandı.  Aşağıda Türkdili gazetede yayınlanan maçla ilgili toplu fotograftır.

 24 Agustos 1934 günü Mustafa kemalpaşada 16 sında yapılan maçların devamı olarak 2.  Seri maçta SUSIGIRLIK İDMANYURDU –MUSTAFAKEMALPAŞA maçı yarıda kalmış maç tamamlanamamıştır.  Yöneticilerin teması ile maçın tekrarı sağlanmış dostluk havası içinde geçen maçta centilmenlik önplanda tutulmuştur.  Susığırlıktan gelen ileri gelenlerle Mustafakemalpaşa ilçesi kirmastının esnaf ilerigelenleri maçı izlemişler dostluk adına tezahüratta bulunmuşlar ve her iki takım ve refakatinde olanlar 0-0 bten maç sonucu dostane bir veda ile ayrılmışlardır.

1934 yılı Agustos ayı son haftasında bir hafta süren Susurluk panayırı ve son günü olan 29 Agustos 1934 te Susığırlık idmanyurdu Kulübü menfaatine büyük ünlü güreşçilerin katılacağı ve yüksek ikramiyeler konan PEHLİVAN GÜREŞLERİ gazete ilanı. 25. 8. 1934 Son posta-Türk Dili

Susurluk panayırı Agustos ayının son haftasında başlar ve çevre illerden panayırın son buldugu tarihe kadar çok büyük katılımlar olurdu.  Susurluk ta konaklama yerlerinde yerler olmazdı.  Osmanlı döneminde Şehzadeler şehri olan Manisa ile İstanbul arasındaki kervanların ve alışveriş yolu, ipek yolu güzergahı üzerinde olması sebebiyle hem kervan hayvanlarının hemde yolcularının konaklamaları ve uzun yol yorgunluklarını gidermek açısından susıgırlık bir kervan durak merkezi idi.  kervanların konaklama merkezlerinden biri olan Susığırlık çiftlik halinde inebey vakfına ait zamanlarda Bursa ve İstanbuldan ve İzmir-Manisa dan gelen geçen kervanların dinlenmesi için Yeniçeri Ocak elemanlarından Mustafa Çelebi tarafından bir kervansaray ve mescit inşa ettirmiştir. İlçede yolcu ve kervan konaklamalarına uygun yeteri kadar otel, hanlar inşa edilmiştir.

İhtiyaçlara cevap verecek nitelikte konaklama yerleri ile kervanlara hizmet için güzergah üzeri sulak bölge su ihtiyacı açısından uygun olması itibariyle konaklama hanları mevcut idi.  Bu hanlar ne yazıkki günümüze kadar gelememiş tarihi yapılar açısından değerleri bilinemeden yıkılmıştır.  Susığırlık panayırlar açısından da çok hareketli bir ilçedir. Çevre illerden hem canlı hayvan alımları yapmak için hem panayır için gelenlerin sayısı açısından bölgenin en büyük önemli panayırı kabul edilirdi. 1980 yıllara kadar panayırlar canlılığını korumuş fakat özelliklerini kaybetmesi sonucu yapılmamıştır. Panayırlar bu ilçenin en büyük gelir kaynağı ve ayni zamanda canlı hayvan alışveriş merkezi idi.  Hayvan satışlarının hareketliliği Ankara ve İstanbul gibi büyük merkezlerin et ihtiyacını eski yıllarda uzun süre mezbaha ve kesim yerlerinin olması hemde bölge de yetişen hayvanların et lezzetleri açısından değerli olması açısından ilçe konumunda idi.  1934 yılı panayırında 29 Agustos 1934 te SUSIĞIRLIK İDMANYURDU yararına ata sporu pehlivan güreşleri büyük ilgi görmüş, ünlü pehlivanların iştiraki ile yapılan güreşler büyük takdir toplamıştır.

27 Ocak 1935 SUSIĞIRLIK İDMANYURDU KONGRESİ

SUSIĞIRLIK idmanyurdu kulübü federe olduktan ve bölgede spor futbol kulüpleri arasında sesini duyurmaya ve galibiyetleri ve oynasıkları futbol ile anılmaya başladıktan sonra ilk kongre SUSIGIRLIK için nem taşıyordu.  1935 yılı Ocak ayının son haftasında yapılan kongreye 75 azası bulunan idmanyurdu kulubunun 45 üyesi tam faal olarak katılım sağladılar.  Kongrede geçmiş yıllara ait raporlar ve kulubün başarıları anlatılmış destek olunması halinde başarıların devam edeceği vurgulanmış yeni idare heyeti seçilmiştir.  Reisliğe ziraat memeru Nazmi Perk bey muhasipliği inhisarlar memuru Erol Tufgan, veznedarlıga PTT  Müdürü Cemal bey umumi kaptanlığa Ali Onan, Belediye mutemedi Karaşahin 2.  reisliğe Orman Memuru Basri bey seçilmişlerdir.

Yeni idare heyetinin çalışmaları kulup binasında bugune kadar işleme konamayan herkesin toplanabileceği bir salonun tamamlanamamış olması, yer tahsisi, genel bir şekle sokulması amaçları oldugu açıklanmıştır.  Belediye başkanı Ali Kasım Balat Belediye başkanıda toplantıda hazır bulunmuş, üyelerine ve hazır bulunanlara, sporcu gençlere İlçenin urayı olarak çözülemeyen saha hususunu en kısa sürede çözeceğini temizlik bakım konusunda yardımcı olacağını ve gençlerin antreman ve maç yapacağı sahaya kavuşması sözünü vermiş bu hususu halledeceğini söylemiştir.

Gençlerin bir sahaya kavuşması ile başarı gelir diyerek gençlerden gelecek yıl başarılar bekliyoruz demiştir.  İdareciler gençlerin spor dalında başarı ile kültür sanat açısından da ilçe halkına en az 4 piyes imkan halinde daha fazla hazırlayıp sergilemek ve ilçeye sanat tiyatro etkinlikleri ile katkı sağlamak ve temsil gelirleri ilede Susıgırlık idmanyurdu nun bisiklet sporları, tenis, voleybol, futbol, atletizm dallarında temsili için çalışmalar yapacaklarını spora yatkın istekli gençleride çevre il, ilçe ve İstanbul Ankara gibi genel müsabakaların tertip edildiği yerlere götürmek başarılara imza atmak olduklarını söylemişlerdir.  Ve en kısa zamanda saha konusunun çözülmesi gerektiği eski çalışma alanlarından okul yolu açılması ile bölünmesi, kullanılamaz duruma gelmesi sonucu çalışma yapılacak sağlıklı yer bulunmasının elzem oldugu ve susıgırlık a hiçbir takım çağrılamadığını maç için sahaları olmadıgı ilçeye yakışmadığı söylendi.

Karşılaşmaları hep dış sahalarda yapmaları hem seyirci açısından hem seyahat masrafları açısından zor oldugunu belirtildi.  Ve toplantı sona erdi.  Dilekler temenni kısmında diğer ilçe, illerde düzenlenecek voleybol, futbol bisiklet yarışları, atletizm tenis vb.  branşlar için ilçe halkı gençliğini özendirmek için çalışma başlatacakları açıklandı.  Genel kurula ait kongre haberi Türkdili gazetesinin 28 ocak 1935 tarihli 2.  Sahife spor haberlerinde yer verilmiştir.  13 Haziran da Bandırma yapılan etkinlik ve yarışlara ait Susıgırlık idmanyurdu haberide aşagıdadır.

13 HAZİRAN 1935 Susığırlık idmanyurdu kulübü Bandırma merkez ile Susığırlık idmanyurdu kulupleri yarışmacıları arasında SUSURLUK BANDIRMA şosesi üzerinde 16 kilometrelik bisiklet yarışmalarında Susığırlık bisiklet takımından Nuri birinciliği, Bandırma takımlarından Fevzi 2. nciliği Hüseyin 3. ncülüğü almış takım olarak Bandırma yüksek derece elde etmiştir.  Antreman amaçlı hemde kulüpler arası dostluk pekiştirmek adına yarışmalar güzel geçmiştir.  Bandırma Halkevi tenis kortunda Susurluk teniscileri ile Bandırma merkez teniscileri arasında müsabakalar halkın ilgisine mazhar olmuştur.  Herkese katılanlara çeşitli hediyeler verilmiştir.  Ayrica her iki kulubün voleybol takımları arasında karşılaşmayı Susığırlık 3-2 kazanmıştır.  Bandırma’da gerçekleşen hem tenis, voleybol maçlarına, bisiklet yarışmalarına ilgi büyük olmuştur.  30 AGUSTOS 1935 tarihinden önce panayır haftasında yapılan ve halkın büyük ilgisine mazhar olan maç zafer bayramı dolayısıyle zafer haftasında oynanmıştır.  Balıkesir İdmanbirliği davet edilmiş sevgi ile karşılanmıştır. (S. İdmanyurdu azası MAZHAR ERTEM)

Pazar saat 5 te Balıkesir 2nci takımı ile Susıgırlık idmanyurdu arasındaki maça Susığırlık halkı ve panayıra gelenler büyük ilgi göstermiştir.  30 Agustos 935 Son posta gazetesinde maç sonrası SUSIĞIRLIK TAKIMI fotografı ile maç haberi ve Türkdili gazetesi spor sayfasında maç haberi olmak üzere 2 gazete ektedir

Maçın hakemi Fuat Ertem idi. (Altta fotograf ) Saat 17,i gösterdiğinde Fuat Ertem maçı başlattı.  Agustos ayı olmasına ragmen şehirde uzun zamandır hiç görülmemiş kuvvetli bir rüzgar esmekte idi.  Maç rüzgar altında oynanması gerekecekti. .

Fuat Ertem

Gazetede maçın anlatımı ve maçı yöneten hakem FUAT ERTEM görülmektedir.  Em. alb. Haluk Aybartürk’e arşiv için teşekkür ederiz.

Maçın hakemi Fuat Ertem idi Saat 17,00 gösterdiğinde ilk düdük ile maçı başlattı.  Susığırlıkta o kadar kuvvetli rüzgar vardı ki topa sahip olmak çok zordu.  Maçın birinci devresi başlar başlamaz, Susığırlık idmanyurdu nun atakları çok etkili olmaya başladı.  Balıkesir birlikliler rüzgar altında kalmışlardı rüzgar onların kalesine doğru kuvvetli esiyordu.

SUSIĞIRLIK İdmanyurdu’ndan Hakkı sağ taraftan, Nihat sol taraftan rüzgarın da etkisi ile birliklerin kalesine devamlı yükleniyordu.  İdmanyurdunun kalesine arasıra gelen birlik pek etkili olamıyordu. bazen tehlikeli akınlarda oluyordu.  Ancak birinci devrenin bitimine 10 dakika kala çok zor anlar geçiren Balıkesir birlik takımı SUSIĞIRLIK İDMANYURDU ‘ndan Nihatın güzel sert şutunu kurtaramadılar ve İdmanyurtlular 1-0 öne geçtiler.  35 dakikasında gelen gol ile Susurluk İdmanyurdu devreyi 1-0 galibiyetle tamamladı.  Maçın ikinci devresinde her iki takımda iyi mücadele etmesine rağmen gol kaydına muvaffak olamadı ve rüzgarında kuvvetli esmesinden dolayı devamlı taç atışları olmuştur. Maçı şiddetli rüzgar altında olmasına rağmen izleyen halk takımlara alkışlarla tezahürat yapmışlardır.  Hakem Fuat ertem in son düdüğü ile Susığırlık idmanyurdu takımı maçtan 1-0 galibiyetle ayrılmıştır. Gelecek yılda tamamlanması planlanan yeni saha yapılınca tekrar dostluk maçı için görüşülmüş ve Susığırlıktan sevgi ve alkışlarla Balıkesir takımı ugurlanmıştır.

SUSIĞIRLIK İDMANYURDU Susığırlık ‘ta Subayevinde 2 piyes sergiledi.

SUSIGIRLIK İDMANYURDU külübü ve idarecileri başta telgraf müdürü olmak üzere idmanyurdu gençlerinin kültür sanat içinde hem spor yapmalarını hemde susurluk ilçe halkına piyesler sunmaları için devamlı çalışıyorlar bir üsredir idmanyurdu halkı sanat tiyatro ile iç içe olmasına katkı sağlıyorlardı.  Ve çalıştıkları piyes Aka gündüz ün o yıllarda sahneleyen eserlerinden biri idi.  MAVİ YILDIRIMLAR eseri 1935 yılların bilinen ve sergilenen eseri.  Pazartesi akşamı subay evinde çok kalabalık seyirci önünde sergilenen oyun büyük takdir topladı.  Ve büyük takdir toplayan mavi yıldırımlar eseri Salı akşamıda müteakip akşamlardada yine subay evinde sergilendi.  Ayrıca yine idmanyurdu gençleri bir perdelik ÇİFTE MİKROPLAR isimli komedi yi külübe gelir getirmek amaçlı sergilemeye başladılar bir süre sergileyecekler.

17 EKİM 1935 Pazar günü Susığırlık İdmanyurdu takımı Susığırlık’ta bisiklet ve yaya koşuları düzenlemiştir.  Susıgırlık gençlerinin ve halkının büyük ilgi gösterdiği atletizm yarışları çok zevkli tezahüratlar arasında sonuçlanmış olup şehirde bayram havası yaşanmıştır.  Bu koşuların uzun mesafe koşusu birinciliğini 35 dakikada tamamlayarak Terzi Lütfü Ertekin kazanmıştır.

İkinciliği 38 dakikada Hüseyin ve üçüncülüğü 39 dakikada kunduracı Niyazi kazanmıştır.  madalya ve hediyeler kazananlara takdim edilmiştir.  Kısa mesafe 200 metre birinciliği Reşat, ikinciliği Hayri kazanmıştır.  1500 metrelik koşuda ise 1,nciliği Ahmet, ikinciliği İsmail kazanmışlardır.  1, ve 2, nciye madalya hediye takdim edilmiştir.  Bisiklet koşusu ise 34 km lik Susıgırlık tan Göbel nahiyesi girişinden geri dönülerek Susıgırlık meydanında sona ermiştir.  Bisiklet yarışına çok sayıda genç katılmış hem bisiklet takımını oluşturma açısından hemde antreman açısından teşvik amaçlı katılım çok güzel olmuştur.  Susğırlık İdmanyurdunun tertip ettiği bisiklet atletizm koşu ve yarışmalara ait gazete kupurleri aşagıdadır.

Yapılan yarışmalar şehirde bayram havası yaşatmıştır.

Halk yarışmalara büyük ilgi ile göstermiş ve yarışmacılara katılanlara büyük tezahüratta bulunmuştur.

29 EKİM 1935 Susığırlık idmanyurdu TİYATRO MÜSAMERE ekibi bir süredir çalıştıkları Mualli Naci nin ZAFER YILDIZLARI isimli eseri ile İşgal Bölükleri adlı eserini çalışarak sahneye koymuşlar ve ilçede halk tarafından gösteri büyük beğeni toplamıştır.  Halk idmanyurdu gençlerinin hazırladığı ve sergilediği piyesler büyük takdirle karşılanmış ve gösteriye halk büyük ilgi göstermiş halka birkaç defa tekrarlanarak göremeyenlerin izlemesi sağlanmıştır. .  13 kasım tarihli gazetesi idmanyurdu gençlerinin sergilediği piyeslerle ilgili haber ve gençlerin piyes sonrası fotografı yayınlanmıştır.

Temsiller beğeni toplamış, tekrar birkaç sefer sahnelenmiştir.

17 Aralık 1935 ve SUSIĞIRLIK İDMANYURDU sahaya kavuşuyor. İdmanyurdu uzun bir süredir saha olarak kullanmakta oldukları geçici arazinin tam ortasından okul yolu açılması ve sonuç saha kullanılamaz ve uygun olmadığından takım için zorluklar yaşanabilirdi.  Maçlar için hep dış sahalara gitmek, ilçede maç yapamamak, ilçeye takım davet edememek, asıl olan seyirciden desteksiz hep dış sahalarda müsabaka yapmak, oynadıkları güzel futbol karşılaşmalarını galibiyetlerini sevinçlerini ilçe halkı ile paylaşamamak.  Ve sonuçta Başkan Ali Kasım BALAT Ocak ayındaki kongreye katılmış ve Susıgırlık idmanyurdu kulubü idareci üye,sporcu, gençlere, kulubün devamı adına sanatsal kültürel edebi temsiller çalışarak sergileyen takdir toplayanbu azimli gençlere, çalışkan idmanyurtlulara saha için bu sene çözeriz sözü vermişti.  Ve sözünde durdu.  İmkansızlıklarla başarılar elde edenlere belediye başkanı Ali KASIM BALAT takdire şayan çalışmanıza ödül olarak saha işi çözüldü müjdesini verdi.  Sonuç Özel idare den saha için 200 lira tahsis edildiği, belediye bütçesinden 100 lira civarında katkı ile hatap deresi ve tren yolu kenarı arazinin alınması ile harkete geçildi.  Yeni yıla 1936 ya girildiginde idmanyurdunun saha arazisi alınmış oldu.  Gerekli toprak temizlik ve çalışmalar yapılarak nizami ve kullanılır bir hale gelmesi için yoğun çalışma gerekli idi ve zamana ihtiyaç vardı.  Ve 1936 yılı spor açısından belki hareketsiz geçecekti ve öylede olmuştu.  Arazinin Saha nizami zemin kale direkleri ve çalışılabilir futbol oynanabilir hale getirilmesi zaman aldı.  1936 da spor müsabakalarına hazırlıklar yapılamadığı için maçlara katılım sağlanamadı. İlçeye kazandırılan saha Susıgırlık idmanyurdu kulubünün çalışmaları, İyi bir kadro oluşturulması, gençlerinde katılması ile iyi olacağı aşikardı.  Saha hazırlandığında iyi değerlendirilmesi ve çalışmalara başlanılması kaçınılmazdı.  İleriye dönük spora gönül verecek gençlere saha muhakkak gerekli idi.  Atılan adım kaçınılmaz ve halledilmesi gerekli oldugundan spor yapacak genç sayısı artacak ileride birçok takımla ilçe temsil edilecekti.

Susığırlık İDMANYURDU futbol sahasına kavuşuyor. Türk dili gazetesi Aralık 1935 haberi

Özel idarenin 200 lira,Susığırlık belediyesinin 100 lira civarında katkısı ile susurluk futbol sahasının arazisinin alınışı.  Belediye başkanı Ali KASIM BALAT ın verdiği sözü tutması ile çözümüne ait gazete haberi yıl 1935 bugun yıl 2024 89 yıl önce.

1924 yılında kurulan, iyi organize olan Susığırlık İdmanyurdu adını İbalıkesir ve çevre illerde en kısa zamanda duyurdu, başarılar elde etti.  Ancak 1934 te liğ müsabakalarına federe olmasına rağmen gidemediler lisans ibrazı gibi sorunlar baş gösterdi.  Azalar arasında noktainazar yani görüşayrılığı görüş farkı yüzünden azalar, oyuncular ve takımın solaçığı Nihat takımdan ayrılmak durumuna geldi, saha zorlugu bazı aksamalar içten içe takımda karışıklıklar yaşatıyordu. Sahasızlık devamlı dışarıda maç yapmak zordu, liğ leri zorlaştırdı ve bir süre sonra liğden çekilme kararı geldi.  Azalar arası görüş farklılıklarının giderilmesi için İdmanyurdu gençlerinin bir araya gelip ele ele vermesi çözüm getirebilecekti.

Ve Belediye başkanı Ali Kasım Balat saha olayını çözünceye kadar eski sahanın ortasından okul yolu geçmesi ve kullanılamaz hale gelmesi sonucu gençler ele ele verdiler ve terk edilmiş kullanılmayan alanları tesbit ederek geçici de olsa saha yapabilmek için araştırmalara başladılar.  Gençlerin bu azimli ugraşılarını Balıkesir den parti Başkanı Lütfi beyin himayesi malzeme ve maddi destekle gençler güzel bir çalışmaya imza attılar ve temin edilen alanı geçicide olsa el birliği verip imece usulu Susığırlıklılarında desteği ile sahayı hazırladılar.

Susığırlık idamnyurdu bu sahanın hazırlanması ile tekrar eski günlere döneceklerini, idmanlarla spor dallarında azimle tekrar başarı sağlayacakları görüşü ile bir bütün oldular.  24 ocak 1936 Son posta gazetesi bu çalışmayı Susığırlık İdmanyurdu gençlerinin bu güzel çalışmalarını ve bütünleşmelerini takdir ettiklerini belirterek tekrar başarılara imza atmalarını bu arzu ve isteğin onlarda oldugunu vurgulamak suretiyle gazete sutunlarına taşıdılar.  İdmanyurdu gençleri en kısa zamanda idmanlara başlamak için sahayı çok kısa zamanda tamamladılar.

1937 BALIKESİR Liğ maçları liğ maçlar 7 şubatta başlıyor 28. Mart’ta şampiyon belli olacak A-B-C- kümesi olarak fikstür

A KÜMESİ

7 şubat 1937 – Balıkesir birlik – Susurluk idmanyurdu /Bal. Yurt –Bal. Güç

14 şubat 1937 – Balıkesir güç – susurluk idmanyurdu

23 şubat 1937 Balıkesir birlik – Balıkesir yurt

28 şubat 1937 Susurlık İdmanyurdu Balıkesir yurt

7 mart 1937 – Balıkesir birlik – Balıkesir Güç

B KÜMESİ

7 ŞUBAT Burhaniye –Ayvalık

14 ŞUBAT Edremit – Burhaniye

23 şubat Edremit – Ayvalık

C KÜMESİ

7 ŞUBAT Edincik i. y – Gönen i. y.  Bandırma İ. Y.  Bandırma birlik

23 şubat 1937 Gönen i. y.  – Bandırma İdmanyurdu

28 şubat 1937 Bandırma birlik – Edincik i. y.

7 Mart 1937 Edincik i. y.  – Bandırma i. yurdu

Müsabakalar sonrası 27-MART A –C Küme birincileri oynayacak ve A-C Küme birincisi ile B küme 1 ncisi 28 martta BALIKESİR final maçı oynayacak ve bölge kupa birincisi taayyün edilmiş olacaktır.

1937 senesi kış dönemi maçları maalesef takımların kar yağışı ve hava şartlarının kötü olması dolayısyle Gönen takımının çekilmesi susıgırlık idmanyurdu takımının bir maçta lisans ibrazı eksik olunca fikstürde kaymalar ve sonrasında hava şartlarının sert kar yağışının fazlalıgı sebebiyle sadece Balıkesir sahasında oynanan maçların galipleri ile bitirilebildi.  Diğer kümeler de sorunlar istenilen düzeyde gerçekleşemedi.  1937 yaz dönemi BALIKESİR LİĞ Fikstürü

Bölge Futbol Liğ tanzim edilen 1937 senesi futbol birincilik müsabakaları fikstürü

A – KÜMESİ 16 Mayıs. 1937 Pazar Susurluk İ. Y – Balıkesir idmanyurdu Balıkesir idman birliği – Balıkesir İdman gücü 23 Mayıs 1937 Pazar Balıkesir İdman Birliği – Susurluk İdmanyurdu .  Balıkesir idmangücü – Balıkesir idmanyurdu 30 Mayıs 1937 Pazar Balıkesir İdman gücü – Susurluk İdmanyurdu 30 Mayıs 1937 Pazar Balıkesir idmanyurdu – Balıkesir idman birliği

B KÜMESİ.  16 Mayıs 1937 Pazar Bandırma İd. Yurdu – Bandırma DG Spor 16 MAYIS 1937 Pazar ….  Gönen İdmanyurdu – Gönen Yeni doğanspor

23 mayıs 1937 Pazar Bandırma Doğanspor – Gönen yenidoğan spor Bandırma idmanyurdu -Gönen idmanyurdu 30 mayıs 1937 Pazar Bandırma İdmanyurdu – Edincik İ. yurdu 6 haziran 1937 Pazar Bandırma Doğanspor Edincik İdmanyurdu 13 Haziran 1937- Pazar Gönen idman yurdu Edincik İdmanyurdu 20-haziran 1937 Pazar Gönen yeni doğan Edincik İdmanyurdu 20 haziran 1937 Pazar Bandırma doğanspor – B. idmanyurdu

 

C KÜMESİ 16 MAYIS 1937 – Edremit Ayvalık – Burhaniye

30 MAYIS 1937 Pazar Burhaniye – Edremit ayvalık

FİNAL MAÇLARI.  3 temmuz 1937

1-3 numaralı finalistler A küme C küme birincisi

4 temmuz A-C küme birincisi galibi – B kümesi birincisi

Finalistler BALIKESİR de karşılaşacaklardır.

 

LİĞ MAÇLARI 1937 BAHAR YAZ DÖNEMİ BALIKESİR liğ heyetince tesbit edilen günde başlıyacak maçlar 16 haziranda bitecek 3-4 tmmuzda finaller oynanacaktır.  FUTBOL TALİMATNAMESİ.  1-Maçlara bütün kümelerin birinci takımları iştirak edecek, ve futbolcuları bila kayduşart lisanslıolacaklardır.  2-Her maçt kulüpler sahada takımların llsanslarını hakeme gösterecekler oyuncuların lisans numaraları ile baba ismi, soyadı ve meşguliyetlerinin gösterir bir liste vereceklerdir.

3- gerek lisansız gerek ne şekilde lisansı zayi edilen veya esas nizamnamenin müsabakalar faslı ve maddelerindeki hükümlerine muhalif oyuncu oynatan ve ikinci maddeye aykırı hareket eden takım maç yaptırılmaksızın hükmen mağlup addedilecektir.  Liğ heyetince tayin edilen hakem oyunun her iki haftayımı nihayetine kadar vazifesine devam ederek raporunun verir.  İkinci takım hakemleri iki takım kaptanlarınca seçilir.

4-Her maçta külüpler sahada takımların lisanslarını hakeme ibraz etmeğe ve lisans numarası ile isim baba adı soyadı ve meşgulesini bildiren liste vermeğe mecburdurlar.  Aksi takdirde birinci maddede gösterilen hükümler vechile haklarını kaybetmiş olurlar.

5- Hakemler fevkalade mazeretleri bulunduğu takdirde maçtan üç gün evvel liğ heyetini haberdar edecekler, yerine diğeri gönderilecektir.  Şayet tam maç zamanına kadar mazaret dolayısı ile gelmemiş bulunurlar ise tarafleyn kaptanları arasında bir hakem seçerek maç behemahal icra edilecektir.  Fikstürde gösterilen saatlerde takımların rebatı vucud etmeleri şart olup o saatte gelmeyen takım hakkında nizami seremoni yapılacak ve mağlup addedilecektir.

6- 3 Temmuz 1937 tarihinde A. B. C.  Küme birincileri Balıkesir de bulunacaklar ve fikstürde gösterildiği gibi turnuva usulleri ile kura çekilerek yapılacak maçlardan sonra 1937 senesi Şampiyonu seçilmiş olacaktır.

7-Külüplerin belediye tarifeleri mucibince yalnız gidip gelme masrafları ve zaruri masrafları kurulumuzca verilecektir.  Yalnız final maçları için gelen takımların gidip gelme masraflarına ilaveten yeme ve yatma masraflarıda verilecektir

8-Her ne şekilde olursa olsun hükmen mağlup addedilen takım gidip gelme masrafları verilmeyecek ve bu masrafları kendilerine ait olacaktır. Kendi sahalarında oynayan bu gibi takımlar içinde ayrıca yeni gelen tecziye talimatnamesi ceza tertip olunacaktır.

9- Hakemler yapılan maçın raporunu iki nüsha tanzim ederek iki gün içinde futbol liğ heyetine göndereceklerdir.

10-Sahalarında maç yapılacak külüpler o gün sahalarını temizleyip nizami bir surette çizerek hazırlayacaklardır.  11-Dömi final maçlarının hakemleri İzmir veya İstanbul dan getirilecektir.  Balıkesir bölgesi her liğ devresinde yukarıda yazdığımız üzere liğ müsabakalarında uygulanacak kaideleri ve uyulması gerekli, takımların ve heyetin tatbik edeceği uyması zorunlu hususları ve nizamnameler ışıgında futbol talimatnamesi hazırlayarak yıl içinde oynanacak müsabakalarda uyulacak şartları belirler.  Yukarıda yazılı talimatname 1937 yılı maçlarında uygulanan talimatnamedir.  Ve il heyetince hazırlanır ve uygulanır.  1937 yılı kış dönemi 3 küme olarak tesbit edilen maçlar ne yazıkki kış şartlarının fazlaca tesirli olduğu kar yağışının fazlalığı ve fazla kar yağışı maçların iptali ve ulaşımda takımların yaşadıkları zorluklar maç bölgesine ulaşma zorluğu ve bazı takımların yolda kalma veya geri dönmesi sonucu liğden çekildiğini açıklaması ve takımların maddi olanaksızlıklar içinde maç mahalline zor şartlarla gelindiği gözönüne alındığında kendi sahalarının olmaması sebebiyle devamlı her maçını dış sahalarda oynama güçlügü ile ulaşım masraflarını takımların kendilerinin karşılaması kış dönemi müsabakalarında hem kış şartları hem takımların bütçeleri ve müsabakalardan birkaç takımın çekilmesi istenilen standartlarda tamamlanamamış ancak yinede Balıkesir bölgesi maçları ile birincilik beleirlenebilmiştir.  Hal böyle olurken yaz dönemindede bazı takımlar ki bunların içinde Susığırlık idmanyurduda bulunmakta lisans ibraz edememe takım eksiklikleri şehir dışı maçların maliyetleri sebebiyle 1937 dönemi maalesef istenilen düzeyde geçmemiştir.  Takım oluşumu ilk yıllarda 924-33 yılları müsabakalar liğ usulunde değilde davetle gerçekleştiği için devamlılık arzeden durum yok idi.  Federe olunduktan sonra heyetin daveti ile ve müsabaka talimatnameleri ile liğ usulu yapıldığından tesbit edilen tarih saat günde ve belirtilen yerde oynanması ve hangi kümeye verilir iseniz sahanızda yok ise devamlı dış sahada oynamak mecburiyetindesiniz. 1937 yılı 2 dönem yaz liğ te Balıkesir grubunda yer verildi.  Her maçımızı BALIKESİRDE oynadık ve güçlü takımların bulunduğu grupta iyi mücadele etmemize rağmen BALIKESİR LİĞ Müsabakalarında a.  Küme Balıkesir b.  Küme Bandırma çevresi c.  Küme Ayvalık Burhaniye Edremit çevresi takımları yer aldığından Küme sonuçlarına göre BALIKESİR BİRLİK şampiyonluğa ulaşmıştır.  Birinci olmuştur.  Balıkesir ilimizin İzmir İstanbul GÜZERGAHI yolunda ilçemiz Susığırlık ilçesi ismi SUSURLUK olarak değişimi ve resmi makamlarcada kullanılmaya başlanması sonucu Susığırlık İDMANYURDU ismi şartlar çerçevesinde SUSURLUK İDMANYURDU olarak 1938 yılında tescil edilerek bu isimle anılmaya başladı.

1938 yılı 19 Mayıs da çekilen Susığırlık İdmanyurdu SUSURLUK İDMANYURDU futbol takımı: Soldan sağa ayaktakiler:

İdare heyetinden Rıfkı ÜNDER, …………. .  Reşat ÖKMEN, Nuri EROĞLU, Ahmet ÖZKAN, Hayri             KÖROĞLU, Zekeriya

oturanlar.  Halil ALATAŞ, Tayfur ÖZKAN, Salih Köroğlu, Nuri ARDA ve Ahmet SUCU.

Her yıl Susurluk idmanyurdu Susurluk nufus ile beraber spora olan ilginin artması ve Susurluk ta top sahasının varlığı kulüp olarak oyuncu sayısı ve sporla ilgilenenlerin sayıları devamlı artış gösterdi.  Ve buna rağmen genelde Susurluk ilçesinin gençleri, esnafı, idarecileri Kulübün idaresini futbol takımının ve spor dallarındada tüm çalışmaları birlikte yürütüyorlardı.  Düzenlenen atletizm müsabakaları, voleybol maçları bisiklet.

Ve diğer branşlar dahil ilçemizi temsil ediyorlar ayni zamanda resmi bayram ve özel günlere katılıyorlardı.  Avukatından esnafına doktoruna öğretmenine kadar spor branşlarında ilçemizi en iyi şekilde temsil ediyorlar, ve müsabakalara katılıyorlardı.  Aşagıda fotografta atletizm yarışmalarında idmanyurdu gençleri ve üyeleri yarış öncesi şehir merkezinde yarış başlangıç noktasında hatıra fotografı ile.  Fotografta kurucu ve onursal üyelerimizle gençler halkla müsabaka öncesi birlikte.

1946 yılı bayram resmigeçitte.  Sporcular Balıkesir Ebedi Şef Atatürk’ten sonra Milli Şef gelişinde.

Arşiv.  MUSTAFA RAHMİ ÜNDER Onunda oynadığı SUSURLUK İDMANYURDU TAKIMI

Muhtelif yıllarda bisiklet yarışmalarına ve atletizm yarışmalarına katılım sağlandı.  SUSURLUK İDMANYURDU 1945 yıllarına kadar SUSURLUK ilçemizi müsabakalarda en iyi şekilde gerek futbol, gerek atletizm gerek voleybol gerek tenis dalında temsil ettiler ayrıca kültür sanat dalında temsiller ile Susurluk halkına da katkı sağladılar.  1944-45 yıllarda müsabakalara askeri alay ve birliklerde katıldılar.  1945 yılında Susurluk ta alay ve idmanyurdu maçında istenmeyen olaylar yaşanmıştır.

iki takım arasındaki sert müdahaleler ile olayın büyümemesi açısından şehrin ileri gelenlerinin ve hakem müdahalesi sonucu maç tamamlanamadan sona erdirilmiştir.  Bu olay sonrası İdmanyurdu bir süre maç yapmamış, müsabakalara katılım sağlamamıştır.  Şehrin nufus artışı spora gönül verenlerin çokluğu ve spora katılımları neticesi ilçede 1947-48 yıllarda yeni spor kulüpleri kurulmuştur.

Bayram ve özel günlerde karşılaşmalarda hep halkın gururu olmuşlardır.

Bu güne kadar şehrin esnaf ve ileri gelenleri SUSURLUK ilçemizin tanıtımında katkı sağlayan kulüplere destek vermişlerdir.  Hepsini rahmetle şükranla anıyoruz. Ahmet Eroğluna arşiv için teşekkürler

Mazhar Ertem, İdmanyurdu azaları ve Susığırlık memurları ile

Sabahattin Özlen dayımında SG.  futbol oynadığı 1947 -48 yıllar

SUSURLUK GENÇLİK tesis edilmiş liğlerde şampiyonluklar yaşamıştır.

Şehrin ileri gelenlerinde destekleri ile başarıların ardı kesilmemiştir.

bilahare BEŞEYLÜL SPOR KULUBU, Şeker fabrikasının 1955 yılında kuruluşu sonrası SUSURLUK ŞEKER SPOR kurulmuş, ve katıldıkları liğ lerde şampiyon olarak ilçemize kupaları birincilikleri Marmara bölge şampiyonluğunu ŞEKER Şampiyonluklarını getirmişler en iyi şeklde ilçemizi temsil etmişler ve başarıların arkası kesilmemiş kadrolarını büyük katılımlarla yetenekli gençlerle takviye eden takımlarımız bölgemizde ŞAMPİYONLUKLAR ilçesi olmuştur.

ülkenin en büyük takımlarından FENERBAHÇE ile TC.  ordu takımı ilede müsabakalar yapmışlardır.  BALIKESİR de bu takımları izleme imkanı yaratmışlardır.  SUSURLUK SPOR oluşumda bilahare tesis edilmiş liğlerde tüm takımlarımız başarılar sağlamışlardır.

Susığırlık İdmanyurdu susığırlık nahiye iken kurulan sporu şehre sevdiren, tarihin sayfalarında başarılar elde ederek kendinden söz ettiren cumhuriyetin ilk yıllarında imkansızlıklar içinde tesis edilen bu güzel takımımızın 1945 li yıllara kadar faaliyeti devam etmiştir.

İdmanyurdu yerini ilçede yeni kurulan başarılardan başarıya koşan şampiyon takımlarımıza bırakmıştır.

Şehrimizin tanınmış kişilerinin destekleri katılımları ile bütün takımlarımız hep başarılarla ilçeyi temsil etmişlerdir. Kuruluşundan bugunlere kadar,gerek kuruluşunda tesis ve devamında, müsabakalarda gerekse kültür etkinliklerinde SUSURLUK için sanat kültür,tanıtım ve tüm spor branşlarında amamtör profesyonel dallarda olsun daima desteği küçümsenemez.

Esnaf,çiftçi,sporcu,memur, idareci büyüklerimizi Susurluk ilçemizin spor tarihinde emekleri geçen telgraf müdürü Cemal bey, Fuat Ertem, Rıfkı Ünder, Nuri Dündar, Nazmi Perk, Ahmet Tevfik efendi, Sabri Çınar, Hüseyin Tunalı, Halim Kaptan,Kahveci Muhsin efendi, Naci Subaşı, Macit Güven, Sabahattin Özlen, Kasap Ziya efendi, Mustafa Rahmi Ünder, Mehmet Ali Gül, Namık Hakkı Boz, Buzcuoğlu Hakkı, Fahri Serezli, İhsan Çevikalp, Süleyman Altunbaş, Necmi Özgül,Necdet Atay, Ziko İsmail, Ayhan Büyükdemirel,Güngör Çayırcı,Ergun Ateşeduran,Erkan Dal, Nadir Selçuk Selçuk, Mutaf Necdet, Adnan Yalçınkaya, Ali İhsan Ulaş Muammer Binzet, Engin Kula, Tayyar Özaşık, Çelebi Hayatı Kayıran, Hayati yapıcı,Adnan Sabah, Yılmaz Akgün, İsmail Hakkı Gül, Orhan Tatlıoğlu,Azmi Göceci, Ercan Serezli, Fuat Saran Mehmet Emin Yenioğlu,Remzi Bintaş, Nejat Eryürek, Nuri Tuç, Arif Yeşillik, Nidai Gültekin, Namık Hakkı Boz, Kaleci Sadettin, Kudret Bölükoğlu, Nurettin Bölükoğlu, Necdet Mirza, Şerafettin Serezli, Şinasi Çıkrıkçı, Davut Yenioğlu, Muammer Güzel, Salih Zeki, Mustafa Boran, Manifaturacı Hasan Işıkhan, Saffet Ünder, Nuri Eroğlu, Salih Zeki Altunbaş, Hüsnü Altunbaş, Şadi Kural, Hadi Kural, Nihat Kosova.  İsmail Ortaköylü, Nuri Arda, Reşat Ökmen, Ahmet Özkan, Hayri Köroğlu, Mehmet Tevfik Sönmez efendi, Zekeriya bey, Halil Alataş, Salih Köroğlu, Hayri Cem, Ahmet Sucu, fabrikatör Hüsnü bey, Niyazi Savaşan, Sucukçu Mehmet efendi, Rahmi Selçuk, kepeklerli Hamit bey, Kara İbrahim efendi, Ümitelili Mehmet Ağa, Celep İsmail efendi, maarif memuru Hasan Basri bey,Maariften Ali Rıza, İsmail Yakut, Rıfat bey, Ahmet Mithat bey,sultançayırlı Hamit efendi,Kasap Nurettin efendi,Ziraatçilerden Hüseyin Avni, Ahmet sadık,Ali kasım bey, Daniş bey, Hafız Bayram ,Mustafa Niyazi Bey, sıhhat memuru Abdullah Bey, Saitzade Hüsnü bey, Halil Vehbi bey,Terzi Celal bey,Malmüdürü Rıfat bey, Gafur bey, Osman Ferid bey,Ali Galip, Muhittin Şemsetttin Arda, Sadık Altay, Saim Ertan, Karakayalı Mehmet efendi,Hafız Kamil, Bakkal Halim Bey, Hasan Şen,bakkal Hamit Fikri bey,Helvacızade Hilmi bey, eczacı Asaf Akıtıre, şekerci Atay,Fettahzade Hüseyin Avni, Daniş Türker, İbrahim Çaylak, Ali Kasım Balat efendi Ali Onan bey, Kalfaköylü İsmail efendi, Dobrucalı Mehmet efendi, Mehmet Songur efendi, keresteci Şaban, Kasap Hamdi efendi, Yörük İbrahim bey, sıhhatçi Mustafa Niyazi Bey ve ismini yazmayı unuttuğumuz yüzlerce SUSURLUK ilçemizin güzel insanlarına, atalarımıza ağabeylerimize vefat eden büyüklerimizi hasret ve şükranla rahmetle anıyoruz, ruhları şad olsun dualarımızla.  Nurlarda olsunlar.  Hayatta olan büyüklerimize,arkadaşlarımıza Arif Boran abimiz nezdinde hepsine sağlıklı ömürler diliyoruz ve selamlarımızı iletiyoruz.

(SUSURLUK 5 EYLÜL SPOR kulubümüzün U-14 FUTBOL TAKIMI Marmara şampiyonu olmuştur. SUSIĞIRLIK İdmanyurdu İle başlayan serüvende forma terleten büyük dedelerimizin torunlarının torunları onların başarılarına devam ediyorlar.)

Susurluk ilçemizde Spor denince, Şampiyonluklar denince U-11 ile başlayan U-18 e kadar devam eden ve minikler dediğimizde ilk akla gelen,, onu aradığında spor sahalarında bulabileceğin, onu yazmadan ondan bahsetmeden geçemeyeceğin bir isim var ki bir kardeşim var ki ilk akla gelen isimdir.  Tüm zamanını Susurluk ve spora gençlere adamış, ilçede yüzlerce sporcu yetiştirmiş ve her dakikası her zamanı spor olan, hiçbir menfaat gözetmeksizin Susurluk ve sporla birlikte anılan, 1950 sonrası ilçe spor tarihini çok çok iyi araştıran bu konuda bilgi sahibi ilçemiz sporu ile ilgili değerli kitaplar yazan, basımını kendi imkanı ile yapan, Susurluklu gençlerin, miniklerin vazgeçilmezi, onları Türkiye de turnuvalara ve seçmelere götüren başarıdan başarıya ulaşmaları için elinden gelenin fazlasına yapan gençlerin miniklerin öğretmeni, spor hocası, psikoloğu, ağabeyi, onların yoldaşı yani her şeyi, SUSURLUK ve spor denince akla gelen tek isim ayrıca araştırma yazımda ve başka paylaşımlarda 1950 ve sonrası sporla ilgili fotograf arşivinden çok faydalandığımız bilgilendiğimiz değerli kardeşim,arkadaşımız namı sporla anılan FEHİM DİKMEN e teşekkürlerimi ve sevgilerimi sunuyorum.

Başarılı sağlıklı nice nice sporla dolu yıllar diliyorum.  Susığırlık İDMANYURDUNUN Kuruluşunun 100.  yılında 2024 te Susurluk ilçemizin tüm branşlarda faal spor kulüplerimize, okul takımlarına üstün başarılar diliyoruz. Susurluk ilçemizle ilgili başka bir araştırma yazımızda buluşmak dileğiyle…

  • Nurettin KUŞ

Nurettin KUŞ

İktisatçı, hukukçu, araştırmacı ve yazar. Susurluk 1951 doğumlu . Eskişehir İTİA 1971-72 Lisans , Ankara Hukuk Fak. Özel Hukuk Bölümü Deniz Hukuku Lisans 1987. Özel sektördeki işletmelerde çeşitli görevler aldı. Emekli olduğu 1997 yılından bu yana tarih araştırmaları çalışmalarını tarih bilimi çerçevesinde sürdürüyor. Aynı zamanda, 1985 den bugüne Türkiye Yardım Sevenler Derneği (TYSD) Bursa Şubesi'nde (35 yıl) denetim kurulu başkanı ve TYSD Onursal üyesidir. Büyük Önder Atatürk ve değerli şahsiyetlerle ilgili yayınlanmış araştırma yazıları ile toplum, yaşam kültür sanatla ilgili Köşe yazıları ve şiirleri vardır. Susurluk Ticaret Borsası dergisinde araştırma yazıları yayınlanıyor. Şu anda üzerinde çalıştığı “Balıkesir Bir Sevdadır Susurluk“ kitabının 3 cildi tamamlandı, 4. cildi ise basıma hazırlanıyor. Susev Susurluk eğitim Kültür Sanat Vakfı platformunun kurucu başkanı . E-posta: [email protected]

FACEBOOK - YORUM YAZ

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Nurettin Kuş

BU MAKALELER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

  • YENİ
“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

“Heykeli Dikilecek Adam”: Kemal Akkoç

Ekrem Hayri PEKER, 20 Kasım 2024
Türkülerde Felek

Türkülerde Felek

Dr. Halil ATILGAN, 19 Kasım 2024
Yenişehirli Deli Gazi Hüseyin Paşa

Yenişehirli Deli Gazi Hüseyin Paşa

Atilla SAĞIM, 17 Kasım 2024
Romanlarda Sosyal ve Kültürel Yaşam

Romanlarda Sosyal ve Kültürel Yaşam

Emel ÖRGÜN, 2 Kasım 2024
“İki Kasım 1943” Karaçay Sürgünü

“İki Kasım 1943” Karaçay Sürgünü

Prof. Dr. Hilmi ÖZDEN, 2 Kasım 2024
Bir Zamanlar Kültürpark

Bir Zamanlar Kültürpark

Haber Merkezi, 2 Kasım 2024
Söğütlülü Destancı Aşık Ali Şahin

Söğütlülü Destancı Aşık Ali Şahin

Haber Merkezi, 2 Kasım 2024