Anlatan 1957 Doğumlu Umur Bayrı (31 Ekim 2015);
“1960’ların başında Umurbey’de yüksek öğrenim yapmış bir genç, kardeşiyle ahşap bir binayı sinemaya çevirdi. Yüz – yüzelli kişilik bir yerdi. Toprak zemine tahta sandalyeler dizilirdi. Ön sıra VİP’di. Buradaki sandalyelere minder konulurdu. Balkon ve loca yoktu.
Sadece film gösterilmezdi. Okul müsamereleri, kına ve düğünler de burada yapılırdı. Halit Ersoy makinistlik yapar, kardeşi Galip Ersoy bilet keserdi.
Günün Türk filmleri oynatılırdı. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Neriman Köksal’ı hatırlıyorum. Özcan Tekgül, Aysel Tanju, İnci Birol gibi ünlü dansözler ve Suzan Avcı, vamp kadın rollerindeydi.
Umurbey’e dışarıdan gelen bir girişimci, Celal Bayar Müzesi’nin karşısındaki toplantı salonunu olduğu yerde 200-300 kişilik bir sinema açtı ama tutmadı. Nüfus fazla değildi. Buradaki sinemalara yakın köylerden seyirciler gelirdi.
*
Sinemanın büfesinde çekirdek ve Uludağ gazozunun yanı sıra çayda veriliyordu.
Yetmişli yıllarda hafta sonları Romans çay bahçesinin etrafı örtüyle çevrilir ve müzisyenler program yapardı. Kör piyanist Yılmaz çalar, ona eşlik eden bir kadın tango ve Türk filmlerinin meşhur şarkılarını söylerdi. Annem ve babam birçok çift gibi dans ederlerdi.”
*
Anlatan Recep Bayrı (14 Kasım 2015):
Umurbey’de ilk sinema Bahar Sineması adı altında Halit-Galip ERSOY kardeşler tarafından 1958 yılında üzeri açık yazlık sinema olarak başladı. Aynı sinema 1961 yılında üzeri kapatılarak 150 kişilik tahta sandalye ve kadınlar için 50 kişilik balkon yapılarak işletmeye açıldı.
Abdullah Sezgiç
Daha sonra ikinci sinema Celal BAYAR Vakfına ait salon 1970 yılında Abdulladi-Adnanay Sezgiç kardeşlerce işletmeye açıldı.
Her iki sinema 1984 yılında ilgisizlik yüzünden kapatıldı.
Bu sinema salonları nişan-nikâh-kınalar için kullanıldı.