“Türk askerlerinin Kunuri ve Kumyangjangi-ni Muharebelerindeki kahramanlıkları” ifadesini duyduğunuzda, en eğitimlilerimiz dahil kaç kişi neden bahsedildiğini anlıyor?
Bu savaş bugünkü nesil için neredeyse hiçbir şey ifade etmiyor… çünkü unutulmuş savaş, Kore…
Yazar Tayfun Çavuşoğlu anlatıyor:
1.Dünya Savaşı’nın bitip Soğuk Savaş’ın başlamasıyla Türkiye, uluslararası ortamda kendini yalnız buldu. II. Dünya Savaşı’nda tarafsız kalarak bütünlüğünü Almanya’ya karşı korumuş ancak savaş sonrasında Sovyetler Birliği’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde toprak ve Boğazlar’da üs ve ortak savunma talepleriyle karşılaşmıştır.
Böylece Sovyet tehdidine karşı müttefik arayan Türkiye Batı Bloku’na ve Amerika’ya yaklaşmaya başladı.
Türkiye, NATO’ya girişini hızlandırmak için, başlayan Kore Savaşı’na birlikler göndermiştir.
“Türk gencinin kanının Amerika’ya satılması” şeklinde eleştirilen bu davranış, Türkiye ile Batı Bloku arasındaki yakınlaştırmayı hızlandırmış ve 18 Şubat 1952’de Türkiye bir NATO üyesi olmuştur.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dünyanın uzak bir köşesinde giriştiği bu savaş, iç politikaya o denli ağır tesir etti ki, bir milli olay değil, neredeyse iç politik bir hamle olarak tarihte yerini aldı.
Dönemin Adnan Menderes Hükümeti, 25 Temmuz 1950 tarihinde BM Genel Sekreterliği’ne Güney Kore’ye yardım için kuvvet göndermeye hazır olduğunu bildirdi.
Türkiye -ABD sayılmazsa- Kore’ye bir tugay büyüklüğünde askeri kuvveti göndermeye karar veren ilk devletti.
Türkiye’nin Kore Savaşı’na toplam 5.090 askerden oluşan büyük bir kuvvetle katılmasının gerçekten gerekli olup olmadığı, savaşın başlamasından hemen iki yıl sonra gerçekleşen NATO üyeliğimiz için 937 şehit ve 2.068 yaralıdan oluşan bir fedakârlığın yapılması hep tartışma konusu oldu, sorgulandı, halen daha tartışılıyor.
Ancak, Kore Savaşı ve Türkiye’nin buna katılımı hakkında görüşünüz ne olursa olsun, yakın tarihimizin en önemli tarihsel olaylarından birisini hak ettiği şekilde anmak, geleceğe yönelik doğru dersleri çıkarabilmek için önemlidir.
Çamura saplanıp manevra kabiliyetini kaybeden, Çin askerlerince kuşatılan Amerikan 8.Ordusunun, düşman kuvvetlerce imhasını, Türk Silahlı Kuvvetleri 1. Türk Tugayı’nı oluşturan 241. Alay’ın subay, astsubay, erbaş ve erleri kahramanca savaşarak önlemiş, Kore savaşının seyrini değiştirmiş ancak bu uğurda yüzlerce Türk askeri Kore topraklarında şehit olmuştur.
Savaşın başından Temmuz 1953’teki ateşkese kadar geçen sürede toplam 14.936 Türk askeri Kore’de görev aldı. Onların 721’i yaşamını yitirdi, 175’i kayboldu, 234’ü esir düştü ve 2.147’si yaralandı.
Kore’de canları bahasına görevlerini yapan askerlerimizi saygıyla anarak….
Detaylar videoda…
…
KAYNAKLAR
Prof. Dr. Hakan KUMBASAR “Kore Savaşı (25.06.1950–27.07.1953) ve Tarih Bilinci”
https://koresavasiveizleri.com
Nazmi KARATAŞ “Kore Savaşları Kronolojisi”
https://www.belgeseltarih.com/kore-savaslari-kronolojisi/